• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

01.03.2020

12:34

MOĆNI LUK! 5 lekovitih recepata za kašalj, grip i upalu sinusa!

Ljubav

MOĆNI LUK! 5 lekovitih recepata za kašalj, grip i upalu sinusa!

Podeli vest

Čaj od luka idealan je za sve upale disajnih puteva, od suvog kašlja i prehlade do astme i bronhitisa. Kod upale sinusa, skuvajte jak čaj od crnog luka i udišite njegovu paru

Crni luk je najbolje jesti u svežem stanju, a pri tome važi pravilo da je dobro birati onaj što ljući, jer on ima najviše lekovitih sastojaka. Ukoliko želite da izbegnete miris luka posegnite za čajem koji nema karakterističnu aromu. Budući da nama nikakvih štetnih dejstava, ovaj čaj možete da pijete svakodnevno, u većim količinama, a prikladan je za trudnice i malu decu. 

1. Čaj od luka

Glavicu luka srednje veličine isecite na četiri dela i prelijte sa tri šolje vode. Ako luk nije prskan, isecite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Potom stavite da provri na laganoj vatri, kuvajte dok pola količine tečnosti ne ispari, procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja slatkast je i prijatan, a po želji se može dodatno zasladiti medom.

(FOTO) DA LI JE NEKO ZA KORONU? Italijanski poslastičar nudi kolač u obliku 'opakog' virusa!

ODMAH IH ISKLJUČITE! Ovih 15 predmeta troši najviše električne energije u vašem domu!

 

Foto: Shutterstock

Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem - tokom kuvanja ubacite listić žalfije i nekoliko kašičica kamilice i majčine dušice. Raskuvani luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela, n primer da dodate jelima od krompira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je delotvoran protiv kašlja. Takođe ga možete koristiti i za lečenje grlobolje, prehlade i grip.

Foto: Pixabay

Kod ovih bolesti čaj je dovoljno piti 2-3 dana, kad bi trebalo da dođe do poboljšanja. Prema preporuci austrijskog autora Rudolfa Breussa, čaj od luka koristi se za lečenje srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa za potpuno izlečenje čaj treba piti 2-3 nedelje, a moguće je i češće kako biste potpuno očistili bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje konzumiranje narendane crne rotkve uz dodatak malo šećera. Ovaj čaj dobar je i za čišćenje organizma i celokupno zdravlje.

DESERT IZ DETINJSTVA! Jabuke u šlafroku sa šećerom i cimetom!

2. Domaći sirup protiv kašlja 

Oljuštite i sitno isecite šest glavica crnog luka srednje veličine. Pomešajte luk sa četiri kašike meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad vode koja vri. Poklopite i lagano kuvajte dva sata. Procedite i uzimajte po veliku kašiku svaka dva ili tri sata.  Ovaj sirup prikladan je i za decu.

Foto: pexels.com

3. Disajni putevi

U litru vode staviti pola kilograma sitno iseckanog luka s jednakom količinom šećera i kuvati tri sata. Ohladiti, dodati tri velike kašike meda, sve dobro promešati i sipati u tegle. Kašika ovog napitka dodaje se u pola čaše mlake vode više puta na dan, promeša se i popije. Uzima se za lečenje krajnika, pluća, kašlja, promuklosti i teškog disanja, kao i problema s prehladom i gripom. 

VODITE RAČUNA O OČIMA! Bakterije vrebaju iz šminke, naočara, sočiva!

4. Brzi spas od suvog kašlja

Suvi kašalj leči se tako što se iseckani prženi luk pomeša s kozjim mlekom i medom u jednakim delovima i sve dobro izmeša. Smesa se uzima na svaki sat tokom dana po jednu kašičicu sve dok se kašalj potpuno ne povuče.

Foto: Shutterstock

5. Upala sinusa

Skuvajte jak čaj od luka (ili od ljuski luka) i inhalirajte se. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ilija Cvorovic mladji

pre 4 godine

Med nikako kuvati, dodati ga u topao (mlak) caj. Visoke temperature neutralisu lekovitost meda.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija