• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

04.03.2020

09:30

SIMPTOMI HIPERAKTIVNE BEŠIKE I LEČENJE! Ove dve stvari NIKAKO ne smete da RADITE

Ljubav

SIMPTOMI HIPERAKTIVNE BEŠIKE I LEČENJE! Ove dve stvari NIKAKO ne smete da RADITE

Podeli vest

Hiperaktivna bešika ili učestalo mokrenje mnogo je češće stanje nego što mislite. Procenjuje se da gotovo 30 miliona Amerikanaca u četrdesetim godinama i stariji pate od ovog sindroma bar povremeno

Simptomi uključuju hitnu i nekontrolisanu potrebu za mokrenjem, koja je veoma česta (više od 8 puta dnevno). Nije retkost ni da se malo mokraće oslobodi pre nego što osoba stigne do toaleta. 

OVO MUŠKARCI ŽELE U KREVETU! Eskort dama otkriva šta je KLJUČ dobrog s*ksa - NIJE TO ŠTO MISLITE! Lekcija do SIGURNOG ORGAZMA

Pogađa i muškarce i žene, ali je kod pripadnica nežnijeg pola ipak češća.

 - Problemi sa zdravljem bešike gotovo uvek imaju značajan uticaj na kvalitet života, isto kao i psihičko i fizičko zdravlje -  kaže urolog dr Eken Enemčakvu sa Univerziteta Stenford.

5 stvari koje treba da uradi svaka osoba koja pati od hiperaktivne bešike:

1. Pričajte sa bliskim ljudima

Hiperaktivna bešika nije najlakša tema za razgovor, ali otkrivanje problema porodici i najbližim prijateljima može puno da vam pomogne kada vam u budućnosti to bude neophodno.

2. Posetite lekara

Ako vas hiperaktivna bešika ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, obavezno zakažite lekarski pregled. Doktor vam može pomoći da umanjite simptome ovog stanja i popravite kvalitet života, ali i da vam da savete kako da lakše izađete na kraj sa hiperaktivnom bešikom. Takođe, potrebno je da lekar dijagnostikuje ovo stanje i odredi adekvatnu terapiju, ukoliko je potrebno,

 - Postoje druga stanja koja oponašaju simptome hiperaktivne bešike, i zato je važno da se pregledate -  poručuje dr Enemčakvu.

Foto: Shutterstock

3. Napravite male promene

Kofein je čuveni diuretik (supstanca koja podstiče češće mokrenje), pa bi smanjivanje količine kafe koju ispijate moglo da vam pomogne da ublažite simptome. Urolog Enemčakvu kaže da vaše navike mogu da budu i okidač hiperaktivne bešike. 

 - Faktori poput unosa tečnosti i kofeina, kao i nivo hidratacije imaju veliki uticaj. Kofein je mač sa dve oštrice - ne samo da proizvodi više urina u bešici, već je i iritira -  otkriva stručnjak.

Ono što takođe iritira bešiku jeste ljuta hrana i citrusno voće, pa bi ih trebalo izbegavati ukoliko patite od hiperaktivne bešike.

4. Pratite broj poseta toaletu

Teško je zapamtiti koliko puta ste imali potrebu za mokrenjem u toku dana, pa počnite da zapisujete. Procenite i pribeležite i koliko urina je oslobođeno, kako bi moglo da se uporedi sa količinom tečnosti koju unosite tokom dana.

Foto: Pixabay

5. Vežbe za bešiku

Ovo je još jedan zdrav način da ublažite simptome hiperaktivne bešike, pogotovo jačanjem mišića karličnog dna. Kegelove vežbe su najbolji izbor, jer opuštaju bešiku, ublažavaju bol i smanjuju nagon za mokrenjem. 

Dve stvari koje NIKAKO ne treba da radite

Sledeće navike samo će pogoršati problem hiperaktivne bešike: 

1. Smanjivanje unosa tečnosti

Ako nas tečnosti teraju na mokrenje, prvo ćemo pomisliti da smanjimo unos tečnosti. Ali, to je greška, jer ova navika može da uzrokuje dehidraciju, koja sa sobom vuče druge neprijatne simptome među kojima su i mučnina i nesvestica, a naročito je opasna za starije osobe.  

2. Izolovanje od društva

Jedino što će ovak korak učiniti jeste što će stvoriti rizik za depresiju. Hiperaktivna bešika je zdravstveno stanje kao i svako drugo i ne treba se stideti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija