• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BaštaBalkana.com

04.03.2020

11:15

ZA JAČENJE IMUNITETA! Devet namirnica koje treba da jedete tokom posta

Ljubav

ZA JAČENJE IMUNITETA! Devet namirnica koje treba da jedete tokom posta

Podeli vest

Juče je za pravoslavne vernike počeo Vaskršnji post, najduži i najstrožiji post u godini

Kako je sezona virusa u toku, možda bi nam malo posta i godilo, jer je poznato da konzumiranje mesa za vreme bolesti dodatno povećava telesnu temperaturu. U postu se okrećemo voću i povrću - dakle, hrani bogatoj vitaminima i mineralima, koji su ključni za jak imunitet.

OVO ČUDO OD NAMIRNICE Snižava pritisak, holesterol, a zbog jednog svojstva, MILIONI GA OBOŽAVAJU

To što nam je tokom posta izbor namirnica sužen, za naše zdravlje uopšte nije loše, jer tada ne jedemo prerađene namirnice, mesne prerađevine, konditorske proizvode prepune šećera...

Evo šta bi obavezno trebalo da jedete tokom posta, kako bi vam imunitet bio jak, ako ne i jači nego inače!

Beli luk je prirodni borac protiv patogenih bakterija, gljivica i virusa; pored toga, bogat je vitimanima i mineralima, naročito vitaminom C i selenom.

Foto: Pixabay

Folna kiselina, koja se preporučuje trudnicama, treba takođe da bude deo svačije svakodnevne ishrane, između ostalog zato što je folna kiselina zaslužna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i "brisanja" grešaka u DNK nizu, koje nastaju tokom bolesti i nezdravog načina života. Time se na prirodni i bezbolniji način leči uzrok koji izaziva posledice kao što su astma, eskcem, autoimune bolesti… Folna kiselina se može naći u pomorandžama, žitaricama, zelenom povrću…

Cink je takođe zaslužan za otpornost organizma na viruse. Ovaj ključni mineral možete pronaći u golici i drugim semenkama.

Kopriva, kakao, cvekla i leblebije obiluju gvožđem. Leblebije čak sadrže duplo više gvožđa od iste gramaže mesa. Kakao obiluje i magnezijumom, pa ako imate poriv za čokoladom, možda vam zapravo telo traži magnezijum, koji je zaslužan za opuštanje mišića i nervnog sistema.

Foto: Pixabay

Susam sadrži više kalcijuma od mlečnih proizvoda i koristi se u lečenju krtih kostiju. Međutim, samo samleveni susam telo može da iskoristi (isto važi i za seme lana), jer opne na semenima ne dozvoljavaju da se apsorbuju hranljivi sastojci iz unutrašnjosti semena. Susam sadrži i salicilate, pa ako imate aspirinsku astmu – oprezno. Takođe, oprezni treba da budu i oni koji imaju bolesti bubrega, kao što je kamen u bubregu. Povećana upotreba susama može rezultovati dijarejom, ali umerena upotreba značajno popravlja krvnu sliku, budući da susam osim kalcijuma sadrži i velike količine gvožđa, vitamina E i drugih vitamina i minerala. Neke supstance koje ulaze u njegov satav mogu izazivati smetnje, pa u im slučajevima može se probati sa prepečenim susamom, ali u tom slučaju se uništava E vitamin.

Foto: Pixabay

Origano je takođe dobar saeznik u borbi sa virusnih infekcijama koje atakuju na disajni sistem.

Cimet smanjuje upale.

Med pomaže i gornjim i donjim disajnim organima. Isto važi i za druge pčelinje proizvode.

Foto: Shutterstock

Čaj od đumbira jača imunitet, ali u većoj količini može podstaći krvarenje, pa se sa njim ne sme preterivati.

Dodatni saveti

Vitamini A, C, i E su termolabilni, tj. osetljivi na toplotu, pa nemojte kuvati namirnice koje ih sadrže. Ako pijete C vitamin u vidu tableta nemojte ga uzimati sa vrućim napicima.

Prirodni izvor vitamina B kompleksa su žitarice sa celim zrnom, naročito ovas. Ovsene kaše takođe obiluju i folnom kiselinom. No nemojte kupovati gotove ovsene kaše, koje su prezasićene šećerima i natrpane brojnim aditivima – bolje napravite sami ovsenu kašu od ovsenih pahuljica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Iva

pre 4 godine

Ja za jacanje imuniteta koristim medicinske gljive na pro100 Hericium, Cordyceps i Reishi jako su lekovite i delotvorne za mnoge bolesti.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija