• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

09.03.2020

18:10

NIKO VIŠE NE TREBA DA DOBIJE OVAJ RAK! Zašto je važno da vakcina protiv HP virusa bude svima dostupna?

Ljubav

NIKO VIŠE NE TREBA DA DOBIJE OVAJ RAK! Zašto je važno da vakcina protiv HP virusa bude svima dostupna?

Podeli vest

U Srbiji od raka grlića materice svake godine oboli 1.500 žena, a umre nešto više od 500. Ipak, to je jedini oblik kancera za koji postoji vakcina koja u više od 90 odsto slučajeva sprečava bolest! Reč je o vakcini protiv humanog papiloma virusa, glavnog uzročnika tog teškog oboljenja

Povodom Međunarodnog dana svesti o humanom papiloma virusu (HPV) održana je tribina "Moje pravo na zdravlje". Tema je bila vakcina protiv HP virusa, njen značaj, dejstvo, dostupnost, a govorile su dr Nevenka Raketić, spec. imunologije i spec. pedijatrije, doc dr Kaja Damnjanović iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Univerziteta u Beogradu, dr Mima Fazlagić, spec. ginekologije i genetike, i Marija Ratković iz Centra za biopolitičku edukaciju. 

ZA MESEC DANA 6 kilograma MANJE! Smršajte i POPRAVITE RASPOLOŽENJE uz ovu fenomenalnu dijetu!

OVO JE 10 ZNAKOVA KOJI ODAJU DA VAS VARA! Dobro obratite pažnju na onu pod brojem 5!

 

- Grad Šabac je doneo odluku o besplatnoj vakcini protiv HP virusa, koji je povezan sa 99,7 odsto slučajeva raka grlića materice, i tako je postao prvi grad koji je omogućio dostupnost primarne prevencije protiv HP virusa u Srbiji. U zemlji gde je borba protiv raka nacionalni prioritet ne smemo zaboraviti da je ključni faktor odluke o imunizaciji njena cena. Samo ako je nešto besplatno - može biti zaista dostupno svima i zaista promeniti užasne statistike. Šabac je izglasao da najmanje 6.790 dece uzrasta od 9 do 14 godina ima mogućnost izbora u pogledu vakcinacije - rekla je Marija Ratković, koja se već godinama bori za iskorenjivanje vrsta raka uzrokovanih HP virusom.

Foto: Shutterstock

Šta je HPV virus

HPV infekcija je polno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus (HPV). Postoji preko 100 tipova virusa iz te grupe koji mogu da inficiraju ljude, a od toga je 13 onkogeno i izaziva maligne bolesti. Karcinom grlića materice razvija se pod uticajem HPV-a, ali prisustvo tog virusa ne mora usloviti pojavu karcinoma. Kada neko ima HP virus, ne mora imati nikakve simptome i najveći broj zaraženih nije svesno infekcije i prenosi je dalje. Od HPV infekcije obolevaju seksualno aktivne osobe, jednako i muškarci i žene. Najteže bolesti koje se razvijaju usled prisustva HP virusa jesu rak grlića materice, rak anusa, penisa i glasnih žica, polne bradavice i sl. Najvažnija je prevencija, važno je znati da postoji vakcina koja uspešno sprečava oboljenje. 

- Uvođenje vakcine protiv HP virusa na listu dostupnih i besplatnih u Srbiji ključni je korak u zaštiti naše zemlje i naših građana od bolesti koja svake godine odnese preko 500 života - kaže dr Nevenka Raketić, specijalista imunologije i pedijatrije. 

Kako deluje vakcina

- Na srpskom tržištu su dostupne dvovalentna i četvorovalentna vakcina. Pre 20 godina naučnici u Australiji su otkrili da rezistentna HPV infekcija u velikom broju slučajeva izaziva rak grlića materice, ali i mnoge druge maligne bolesti kod oba pola.  Prva vakcina koja se pojavila na tržištu, a po mom mišljenju i dalje najbolja, jeste "gardasil". Ona je na američkom tržištu od 2006. godine i deluje na četiri tipa HP virusa, to su tipovi 6, 11, 16 i 18. Ona ne štiti samo od karcinoma grlića materice, već i od polnih bradavica, reč je o superiornoj vakcini koja je preporučena i od strane naše medicinske zajednice. Ono što sprečava našu državu da je stavi na kalendar obavezne imunizacije jeste cena - kaže dr Raketić, i dodaje da je cena jedne vakcine 15.000 dinara. 

(FOTO) OVA MU JE NAJLEPŠA DO SADA! Nova izabranica Bena Afleka jednostavno OBARA S NOGU!

Foto: Shutterstock

- Sve se vrti oko cene, naravno. Do 14. godine treba primiti dve doze, a preko 14 godina daje se u tri doze. Mislim da je 30.000 ili 45.000, koliko država treba da odvoji za jedno dete, preveliki zalogaj za državu. Za sada. Važno je, ipak, da vakcine ima u apotekama, ona se stalno nabavlja - kaže dr Raketić.  

Ko i kako prima vakcine

Mnogi ne znaju da i dečaci treba da prime vakcinu, a ne samo devojčice. Zašto?

- Dečaci usled zaraze HP virusom mogu da obole od karcinoma anusa i penisa, kao i od raka glasnih žica usled oralnog seksa. Postoje dva režima vakcinisanja. Prvi se primenjuje u periodu od 9. do 13. godine, i tada se daje jedna doza, a posle 6 meseci druga. Drugi režim je posle 14. godine i daje se u tri doze - nulti, pa prvi i šesti mesec. Dizajnirana je da se daje do 25. godine, međutim pre dve godine je dokazano da ima efekat i na znatno starije, pa je pomerena gornja granica na 45 godina starosti. Preporuka svih relevantnih zdravstvenih organizacije jeste da se imunizacija započne između 11. i  12. godine, iz prostog razloga što se pomera granica stupanja u seksualne odnose, a vakcina je najdelotvornija pre toga - kaže dr Raketić.

CEO ŽIVOT SMO RADILI POGREŠNO Evo zašto paradajz NIKAKO ne treba držati u frižideru

Efikasnost vakcine

Dr Mima Fazlagić objašnjava da je vakcina izuzetno efikasna.

- O efikasnosti vakcine svedoči i podatak da u Australiji, gde je nastala i gde je započeta imunizacija, više ne postoji rak grlića materice. Ono što je značajno jeste da se zna da je, ne samo u Srbiji, već svuda u svetu ovaj virus najzastupljeniji kod mladih, čak 80-90 posto. Zbog toga je rak grlića materice u porastu, na svetskom nivou čak 250 miliona žena oboli od ovog maligniteta godišnje. U Srbiji taj broj iznosi oko 1.500.

Foto: Shutterstock

O značaju vakcine govore i sledeće precizne brojke: 

- Izuzetno je efikasna vakcina, smanjila je obolevanje kod tinejdžerki za 86 odsto, a to je ogroman procenat. Kod mladih žena oboljenja od raka grlića materice su smanjena za 71 odsto, a kod žena do 45 godina - za 40 procenata. Često je pitanje šta je sa osobama starijim od 45 godina. Za njih vakcina nije efikasna. Statistika pokazuje da je 80 posto populacije već zaraženo HPV-om, a posebno onaj deo populacije u godinama posle 45. I još nešto je važno, iako imate HP virus, a mlađi ste od 45, proverite koji je tip virusa koji imate. Vakcina štiti od HP virusa onog tipa koji je onkogeni tip. Treba u svakom slučaju primiti vakcinu - kaže doktorka Raketić. 

RECITE ZBOGOM PROBLEMU POLICISTIČNIH JAJNIKA! Predstavljamo vam prirodno rešenje koje će vam sigurno pomoći!

Reakcije i nuspojave

U preko 90 posto slučajeva vakcina izaziva blage reakcije: crvenilo i otok na mestu primene, povišenu temperaturu i malaksalost, a to traje samo jedan dan. 

Foto: Shutterstock

- Ono što je posebno kod vakcine, a naročito važi za adolescente i to stoji u uputstvu, jeste da adolescent legne ili sedne dok prima vakcinu jer može da se javi kratkotrajni gubitak svesti ili sinkopa. Ali samo kod adolescenata. Misli se se da to ima veze sa strahom od belih mantila ili vakcina. Treba da se prati adolescent u narednih 15 minuta. Nikakva druga ozbiljnija nuspojava nije primećena. "Gardasil" je efikasna je i bezbedna vakcina - objašnjava dr Raketić. 

OVO JE TAJNI RECEPT NADE MACURE! Ako budete jeli ovu salatu, BIĆETE ZDRAVI K'O DREN!

Obaveštenost o vakcini

- Roditelji iz Srbije su danas veoma informisani i prate svetske trendove iz oblasti medicine. Voditi zdrav život podrazumeva i preventivu, u ovom slučaju vakcinaciju. Pedijatri su ti koji treba da obaveste roditelje i decu jer se vakcina preporučuje deci u uzrastu od 9 do 13 godina. Predlaže se da se vakcina protiv HP virusa poveže sa nekim vakcinama koje se daju u tom uzrastu, kao što su one za difteriju, tetanus i veliki kašalj. HP vakcina može da se kombinuje u isto vreme, jer nije "živa" vakcina. Predlog je da se svim uzrastima daju dve doze da bi bila što veća pokrivenost - kaže dr Raketić. S druge strane, mladi veoma malo znaju o vakcini, kaže dr Mima Fazlagić. 

Foto: Shutterstock

- Ne možete da shvatite koji procenat mladih devojaka ima promene na grliću materice. Nisam zadovoljna kakva je informisanost mlade generacije, jer se ispostavlja u praksi da znaju manje nego što smo mi znali pre 35 godina. Imate devojčice koje su ubeđene da od prvog seksa ne mogu da se zaraze jer im je dečko tako rekao. Ipak, roditelji su ti koji su informisani. Zahvaljujući medijima postoji veća svest o opasnosti od kancera, roditelji su upoznati sa poražavajućim statistikama, pa je izraženija želja da zaštite dete, žensko dete prvenstveno. Mislim da će ova vakcina zaživeti sigurno kod nas. Volela bih da se u Šapcu uradi studija za jedno 6, 7 godina kada deca koja će je besplatno dobiti budu imala 18, 20 godina, da se prati šta se dešava. Sve je vrlo jednostavno - nauka je dokazala da je prosečan ljudski vek u 19. veku bio 48 godina, u 20. veku 75, a danas su rođene bebe koje će živeti 100 godina zahvaljujući samo dvema stvarima: antibioticima i vakcinama. Treće stvari nema. Živi smo jer smo eliminisali infekcije i bolesti od kojih se umiralo. A ako budemo živeli 100 godina, jednog dana svako će imati neki oblik raka. Međutim, medicina se trudi da jednog dana živimo sa rakom, a ne da od njega umiremo. Najvažnija poruka kada je reč o HP virusu: ovde niko više ne treba da dobije rak grlića materice - zaključuje dr Mima Fazlagić.
 



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17