• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

15.03.2020

09:26

POČINJE SEZONA POLENSKIH KIJAVICA! 4 načina da razlikujete virus od alergije!

Ljubav

POČINJE SEZONA POLENSKIH KIJAVICA! 4 načina da razlikujete virus od alergije!

Podeli vest

Zbog njegovih simptoma, koronavirus nije lako razlikovati od običnog gripa i od alergija. Zato smo rešili da pitamo stručnjaka kako da prepoznamo šta nas muči, piše B92.net

Oni koji imaju alergiju znaju da svake godine u ovo doba počinju simptomi poput curenja nosa, suzenja očiju, kašlja ili kijanja i znaju da je vreme za antihistaminike ili kortikosteroide, koji su tu da olakšaju tegobe. Međutim, uprkos tim smetnjama, oni uspevaju da idu u školu i prate časovi, a odrasli da rade.

NE MOŽETE DA PRETERATE! Evo kako da čistite, a da ubijete SVE VIRUSE!

TREBA ZNATI! Evo koliko sredstvo za dezinfekciju treba da stoji na površini da bi stvarno ubilo bakterije i VIRUSE

 

Kako je koronavirus (COVID-19) uzeo maha i proglašena je pandemija, mnogi su zabrinuti da li i kada da reaguju kako im neblagovremeno ili pogrešno lečenje ne bi ugrozilo život. Ne postoji jasna linija između simptoma gripa, koronavirusa i alergija i zato u prvih nekoliko dana pojave simptoma retko ko može sa sigurnošću da tvrdi šta vas je snašlo.

Foto: Shutterstock

Simptomi alergija - Simptomi kod virusa - Simptomi kod koronavirusa

* Suzenje očiju - Kašalj suv ili sa sekretom - Suv kašalj

* Kijanje - Kijanje - Kijanje

* Grebanje u grlu - Bol u grlu - Bol u grlu

* Svrab (posebno očiju, nosa) - Ređa upala pluća - Češća upala pluća

Ipak, kako za B92.net kaže dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, postoje nijanse koje mogu da budu od pomoći oko toga da li da počnete da uzimate lek za alergiju, idete kod izabranog lekara ili zovete brojeve telefona Ministarstva zdravlja.

- Prema kliničkoj slici je teško razlikovati koronavirus od ostalih virusa, jer to su svakako respiratorne infekcije kod kojih su prisutne visoka temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima. Kod COVID-19 je u dve trećine slučajeva prisutan suv kašalj i samo u malom procentu kijavica. Dok je kod gripa, koji izazivaju drugi virusi, kijavica češća, a kašalj nije upadljivo suv - ističe dr Radovanović.

PEČENI BADEMI SA MEDOM I CIMETOM! Zdravi su, a neverovatno UKUSNI

Foto: Shutterstock

Od alergija kojima se bliži vreme, lakše je razlikovati grip i koronavirus, smatra naš sagovornik.

STRUČNJACI OTKRIVAJU Može li se koronavirus preneti preko hrane i koja 4 pravila TREBA OBAVEZNO DA PRIMENITE U KUHINJI OVIH DANA

- Kod alergija nema temperature, malaksalosti i bolova u mišićima i zato ga je mnogo lakše razlikovati - navodi dr Radovanović.

Ukoliko ste od onih koji ništa ne prepuštaju slučaju, uvek možete da krenete od poziva nekoj od zdravstvenih instutucija, koja će vas uputiti gde i kako dalje.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bosko lasta

pre 4 godine

Postovani doktore ja imam i bol u misicima i blagu temperaturu kad imam elergiju i tako 20 god.unazad,blago nama s vama strucnjacima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija