• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

15.03.2020

11:11

DOŽIVETI STOTU! Šta je ključno za dugovečnost? Ishrana, fizička aktivnost ili dobar san?

Ljubav

DOŽIVETI STOTU! Šta je ključno za dugovečnost? Ishrana, fizička aktivnost ili dobar san?

Podeli vest

Dug i kvalitetan život je san gotovo svih ljudi, ali većina misli da to nije baš tako jednostavo kako zvuči...

Nova studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences sugeriše da te činjenice mogu biti važnije nego što mislimo.

Naime, tim istraživača pod vođstvom doktorke Lui Li sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu otkrio je čvrstu povezanost između optimizma i dugovečnosti – odnosno života nakon 85. godine.

(FOTO) TOM HENKS SE PONOVO OGLASIO I UPUTIO VAŽNU MOLBU: Hajde da svi...

NE MOŽETE DA PRETERATE! Evo kako da čistite, a da ubijete SVE VIRUSE!

 

Istraživači su analizirali podatke iz dve prethodne američke studije – o zdravlju medicinskih sestara i o starenju veterana. Ukupno je bilo uključeno 69.744 žena i 1.429 muškaraca, piše BizLife.

Učesnici u obe studije ispunili su upitnike o proceni optimizma, a činioci poput starosti i smrtnosti su praćeni neprekidno od 1976. do 2014. godine. Osim toga, kao jedan od faktora uzeta je i istorija bolesti ispitanika, zatim, nivo obrazovanja, prihodi i etnička pripadnost.

Foto: pexels.com

Li i njen tim uporedili su podatke procene optimizma, starost i smrtnost učesnika, kao i dodatne medicinske, psihološke i demografske podatke.

Uspoređujući žene koje su postigle najbolji rezultat na lestvici optimizma s onima koje su postigle najlošiji, naučnici su otkrili da se radi o približno 15 odsto razlike u dugovečnosti.

EVO KOJE MI ESTETSKE INTERVENCIJE TRAŽE MUŠKARCI! Najpopularnija antiejdž doktorka Davidović otkrila u "Ženama bez tajni" koje korekcije zahteva jači pol! (VIDEO)

Sličan obrazac rezultata pronađen je i kod muškaraca. Izrazito optimistični muškarci živeli su otprilike 11 odsto duže od pesimističnih muškaraca.

Zatim su naučnici potražili uzroke. Ispitane su dve mogućnosti. Jedna od mogućnosti, prema istraživačima, jeste ta da optimistični ljudi imaju tendenciju da žive zdravije i vode računa o svom zdravlju, što rezultira kvalitetnijim i dužim životom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija