• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

31.03.2020

08:21

KINESKI DOKTOR OTKRIVA TAJNU, MASKE I PRANJE RUKU NISU DOVOLJNA ZAŠTITA od virusa! Jednu stvar morate raditi NEKOLIKO PUTA DNEVNO

Ljubav

KINESKI DOKTOR OTKRIVA TAJNU, MASKE I PRANJE RUKU NISU DOVOLJNA ZAŠTITA od virusa! Jednu stvar morate raditi NEKOLIKO PUTA DNEVNO

Podeli vest

Vang Haing, farmaceut bolnice Medicinskog univerziteta u Pekingu, rekao je da nošenje maske i pranje ruku nisu dovoljna zaštita od koronavirusa.

Poznato je da je nos „kapija“ disajnih puteva, u njemu prljavština lako može da se zadrži. U nosnoj šupljini, objasnio je Hain, postoje dlake i brojni nabori u sluznici u kojima se skuplja prašina, mikoorganizmi i virusi. Zato predlaže da se nos ispere odmah po povratku kući.

- Ako ste izloženi zagađenom okruženju, ispiranje treba obaviti odmah, čim izađete iz tog okruženja, a preporuka je da se nekoliko puta dnevno isperete - objašnjava on.

Za većinu je dovoljno ispiranje nosa prokuvanom vodom, čija je temperatura blizu telesne temperature. Previše hladna ili topla voda može da nadraži sluzokožu nosa.

Foto: Pixabay

Haing savetuje upotrebu slane vode pacijentima s hroničnim rinitisom, kao i osobama sa veoma zapušenim nosom. Takva voda smanjuje oticanje tkiva nosne šupljine i sluzokože.

Prilikom ispiranja nosa glavu treba malo spustiti kako voda ne bi otišla u respiratorni trakt. Uvucite vodu na jednu nozdrvom pa je jako izduvajte. Tako radite i sa drugom nozdrvom.

Cilj je da se bakterije i virusi izbace iz nosa, a ne da se uvlače u pluća. Budite oprezni i pažljivi prilikom ove radnje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija