• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

31.03.2020

09:51

KOKOS JE MAGIČNA BILJKA! Evo šta sve leči i zbog čega treba da ga uvrstite u svakodnevnu ISHRANU

Ljubav

KOKOS JE MAGIČNA BILJKA! Evo šta sve leči i zbog čega treba da ga uvrstite u svakodnevnu ISHRANU

Podeli vest

Kokosovo jezgro, kokosova voda, brašno, ulje proizvodi su koje koristimo u ishrani, u kozmetičke svrhe, ali i kao lek

Blagotvorna i lekovita svojstva kokosa poznata su još od II svetskog rata, a verovatno i ranije, ali se tek u novije vreme saznalo za sve lekovite karakteristike koje kokos poseduje, a koje su od ogromnog značaja za zdravlje ljudi.

ČESTO PRANJE RUKU DOVODI I DO OVE BOLESTI! Kako sačuvati zdravu, lepu i negovanu kožu?

Plod kokosa ili kokosov orah u svežem obliku jedan je od najvećih izvora vitamina i minerala. Istina, na našem podneblju ne nalazi se tako često u sirovom obliku, ali su zato derivati kokosa itekako prisutni na našem tržištu.

Kokos je namirnica veoma bogata proteinima, a pored toga poseduje i visok sadržaj kalijuma, fosfora, mangana, vitamina C, gvožđa, cinka i selena koji je važan za pravilan rad tiroidne žlezde. Takođe, kokos obiluje biljnim vlaknima, koja doprinose gastrointestinalnom zdravlju i probavi.

Kokosovo mleko ima zaista impresivan sastva mikronutrijenata. Ono obiluje gvožđem, magnezijumom, bakrom, kalijumom, selenom, cinkom, folnom kiselinom i vitaminom C. Pored toga, u manjim količinama sadrži i vitami E, vitamin K i vitamine B grupe. Kokosovo mleko ima veoma povoljno utiče na stanja kakva se dehidracija, sprečava zatvor, dijareju i sindrom nervoznih creva, pomaže kod umora, grčeva, bola u mišićima, ali i u prevenciji bolesti srčanog mišića, jer sadrži visok nivo elktrolita koji su važni u prevenciji infarkta miokarda. Ono je bogato gvožđem, pa povoljno utiče i na anemiju. Takođe, laurinska kiselina koju sadrži kokosovo mleko sprečava zazvoj infekcija i smanjuje broj virusa i bakterija u organizmu.

Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje jedno je od najzdravijih na svetu. Pravi se od suvog dela kokosa – mesa i smatra se superhranom! Tajna ove superhtane su medium chains masne kiseline (MCFAs) koje uključuju kaprilnu kiselinu, laurinsku kiselinu i kapinsku kiselinu. Neverovatnih 91 procenat u kokosu su zdrave masti koje naš organizam ekstremno brzo (deset puta brže od svih ostalih masti) vari i pretvara u energiju. Neka od naučno dokazanih lekovitih svojstava kokosovog ulja su pri lečenju Alchajmerove bolesti, u sprečavanju bolesti srca i krvnih sudova, bolesti urinarnog trakta, bubrega i jetre, prevenciji različitih oblika kancera, borbi protiv inflamatornih procesa u organizmu, poboljšanju funkcija mozga, kod ulceroznog kolitisa, kao i bolesti pankreasa i lošeg varenja. Takođe, ono se pokazalo kao veoma efikasno i blagotvorno kod različitih kožnih oboljenja, dermatitisa, seboreje, peruti, ekcema i psorijaze.

Kokosova voda ima specifičan slatko – gorkasti ukus i ona se dobija iz samog ploda kokosa, ne iz njegovog mesa kako kokosovo mleko i ne treba ih mešat, jer je kokosova voda znatno manje kalorična od kokosovog mleka. Kokosova voda obiluje hranjivim sastojcima kao što su minerali, vitamini, ugljeni hidrati, aminokiseline i biljni hormoni. Takođe, u svom sastavu ima vitamine B i C, kao i magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe i fosfor. Kokosova voda ima specifično blagotvorna dejstva i stručnjaci je preporučuju jer ima najsličniji sastav krvnoj plazmi. Pored toga, ona pomaže u rehidrataciji organizma, smanjenju telesne temperature, usporava proces starenja, ima uticaj na blokiranje kancerogenih ćelija, pospešuje detoksikaviju organizma, poboljšava varenje, poboljšava regukisanje krvnog pritiska, jača srce, smanjuje nivo lošeg holesterola i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Foto: Pixabay

Ovo su samo neka od blagotvornih dejstava kokosa i proizvoda od kokosa, što bi trebalo da bude dovoljno da neki ili sve od pomenutih uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija