• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zenskimagazin.rs

03.04.2020

12:15

PIĆETE GA SVAKI DAN! Zeleni čaj je ODLIČNA ZAMENA ZA KAFU, a nećete verovati za šta je sve DOBAR!

Ljubav

PIĆETE GA SVAKI DAN! Zeleni čaj je ODLIČNA ZAMENA ZA KAFU, a nećete verovati za šta je sve DOBAR!

Podeli vest

Sve dobrobiti ove lekovite biljke!

Zeleni čaj je sve popularniji kako u svetu, tako i kod nas. Ljudi ga sve češće konzumiraju u velikim količinama. Još od davnina ovaj azijski napitak je korišćen kao lek protiv raznih oblika depresije pa sve do glavobolja.

Malo ko zna da zeleni čaj ima isti efekat kao kafa. Za blago gorak ukus ovog napitka zaslužan je kofein, koji će vam pomoći da se brzo razbudite, zbog čega je mnogo bolji izbor od kafe.

Naučnici su do danas otkrili više od 300 sastojaka zelenog čaja, od kojih neke imaju vrlo lekovita svojstva, pa se neretko preporučuje u prevenciji brojnih bolesti.

Foto: Pixabay

Otkrivamo vam sve dobrobiti zelenog čaja koje bi trebalo da vas navedu da počnete da ga pijete, a ako već to činite, onda da ga konzumirate u većim količinama.

Pomaže kod gubljenja kilograma

Zeleni čaj pomaže u topljenju masnoće. Ako ste pojeli previše masne hrane, šoljica zelenog čaja smanjuje štetne posledice kaloričnog obroka. Osim što topi masti, takođe ubrzava metabolizam. Kao i svako drugo sredstvo, treba ga kombinovati sa pravilnom i zdravom ishranom i odgovarajucim vezbama.

Zeleni čaj je dobar za akne

Konzumiranje zelenog čaja ili njegova spoljna primena kao obloge, može smanjiti akne u periodu od osam meseci.

Foto: Pixabay


Smanjuje rizik od karcinoma

Bogat je antioksidansima. Postoje pretpostavke da zeleni čaj može uticati na ćelije raka. Smatra se da antioksidansi iz zelenog čaja pomažu vašem organizmu da zaštiti ćelije od oštećenja, koje dovode do razvoja karcinoma.


Zeleni čaj kao lek protiv starenja

Zeleni čaj pomaže protiv starenja, odnosno čini da izgledamo mlađe i svežije. Ovo svojstvo ima zahvaljujući antioksidansima poznatim kao polifenoli, koji uništavaju slobodne radikale koji izazivaju starenje kože i pojavu bora.

Prva pomoć za probavu

Ako imate problem sa neredovnom probavom, treba da popijete veliku šoljicu zelenog čaja sa nekoliko kapi limuna.

Zeleni čaj ublažava stres i pomaže u prevenciji bolesti zuba

Zeleni čaj sadrži polifenole koji umanjuju nervozu, daju telu energiju i poboljšavaju koncentraciju. Brojni antioksidanti u ovom čaju imaju umirujuće dejstvo. Takođe, zeleni čaj uništava viruse i bakterije koje izazivaju mnoge bolesti zuba. Dokazano je da muškarci koji piju više zelenog čaja imaju jače i zdravije desni.

Foto: Pixabay

Koliko šoljica treba popiti?

Optimalna dnevna dozu koja iscrpljuje sva pozitivna svojstva zelenog čaja kreće se oko tri šoljice, jer prekomerna upotreba može uzrokovati brojne tegobe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija