• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo

03.04.2020

16:53

DOKTORKA MILKA POPOVIĆ OTKRIVA ŠTA DA JEDEMO DOK TRAJE EPIDEMIJA! Zdravlje dolazi iz creva, ovo namirnice nikako ne uzimajte!

Ljubav

DOKTORKA MILKA POPOVIĆ OTKRIVA ŠTA DA JEDEMO DOK TRAJE EPIDEMIJA! Zdravlje dolazi iz creva, ovo namirnice nikako ne uzimajte!

Podeli vest

Doktorka medicinske biohemije Milka Popović više od 15 godina radi konsultacije iz oblasti funkcionalne medicine, pripreme individualnih programa ishrane i suplementacije sa više grupa pacijenata.

Iako se negde pominjalo da treba jesti "samo kada osetimo pravu glad", doktorka misli drugačije.

- Iako se ne krećemo toliko, ne znači da treba jesti samo kada se oseti glad, ne treba preskakati glad, već redovni obroci u manjim količinama. Ukoliko se jede jednom dnevno iz nekog razloga, to svakako nije dobro. Što raznovrsnije... Nikome ne bih savetovala reduktivne ishrane, apsolutno nije momenat za to jer se tako ugrožava imunitet. Iako nemamo toliko svežeg voća i povrća, dolazi u obzir svaka vrsta smrznutih proizvoda. Sve ono što može da se skladišti, mahunarke, pasulj, grašak...

Posebno je skrenula pažnju na digestivni trakt za koji objašnjava da ima veliku ulogu u održavanju imunološkog sistema.

- Ne bi bilo loše skrenuti ljudima pažnju na to da zdrav digestivan trakt je 80% imuniteta u crevima. Ne smemo da zaboravimo creva, te dobre bakterije koje sarađuju sa imunološkim ćelijama. Zato je važno da ne jedemo šećer, da smanjimo alkohol, jer svi ti ugljeni hidrati ubijaju te zdrave ćelije. Integralne žitarice, voće, povrće... To je pun pogodak. Šećer i rafinisani ugljeni hidrati u organizmu stvaraju kiselu sredinu koja je pogodna za patogene mikrobe, uključujući i viruse. U tom smislu je važno koje namirnice koristimo.

Foto: youtube/kuhaj i peci

Suplementacija je nešto što u ovim momentima ne može svako u potpunosti da razradi, međutim, postoje koraci koji se preporučuju u ovakvim stanjima, kada nije baš sve dostupno.

- Ne treba napamet da se suplementiramo, ali sada je teško sarađivati sa stručnjacima. Običan multivitamin, mineral je sasvim u redu, jedan dnevno, C vitamin da, posebno hronični bolesnici ili pušači, a i oni koji rade. Oni koji se bude rano... Preporuka je riblje ulje, jer je pogodno za imunitet. Nemamo toliko ribe inače, pa stoga je ovo odlična zamena. Ulje ima prirodno antiinflamatorno dejstvo i pogodno je za izgradnju imunog sistema.

Meso ne treba izbegavati, štaviše, potrebno je, međutim, izbalansirati stvari u tanjiru.

Foto: Pixabay

- Manje masna mesa, smrznuto je sasvim u redu, ako može riba - još bolje. Nije strašno da ne jedemo meso uopšte. Mnogo je važnije da jedemo mahunarke, pečurke, nekako da to zamenimo ukoliko ne dođemo do mesa. Belančevine su potrebne svakako, ali i ako svaki dan jedemo meso, bitno je da bude izbalansirano sa nekim povrćem.

Izolacija

Na izolaciju treba gledati sa malo vedrije strane, kao vreme da se posvetimo sebi, više kuvamo zdravu hranu, sada kada "konačno imamo vremena", odnosno kada smo mnogo više kod kuće nego inače.

- Sada se podvrgnemo češće nezdravoj hrani, grickalicama, a to treba izbegavati po svaku cenu. Ovo je stvarno prilika da se posvetimo kuvanju, da sebi spremamo hranu, jer inače nemamo vremena to da radimo. Sada je idealan trenutak da se zanimamo time, redovnom i pravilnom ishranom. Da spavamo, da nemamo stres. Strah i stres, to je tek problem u ovom momentu.

Ništa od svega ovoga nije važno ukoliko se ne pridržavamo onog glavnog - izolacije.

- Najvažnija je izolacija, pridržavanje mera, na stranu sve ostalo. Mora da se ostane u kući, jednostavno ne postoji drugi način da se sačuvamo - zaključuje doktorka Popović.

BONUS VIDEO: TVIN Fit sa Milicom Marjanović - Pustite muziku i promrdajte se uz našu instruktorku




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija