• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bonapeti.rs

04.04.2020

14:16

KORISNO! Evo kako  pravilno da očistite koren đumbira i primenite ga u kuvanju

Ljubav

KORISNO! Evo kako pravilno da očistite koren đumbira i primenite ga u kuvanju

Podeli vest

Pored toga što na specifičan način začinjava brojna jela i napitke, svojim unikatnim, jakim i karakterističnim ukusom i ljutoćom, đumbir nam pomaže da se borimo sa brojnim bolestima i tegobama, među kojima su artritis, prehlade, bolovi u mišićima i grlu, visok krvni pritisak i holesterol, prekomerna kilaža, tegobe u želucu i migrena. Ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo

Koren đumbira se lako može pronaći u prodavnicama, ali ga možete gajiti i u domaćim uslovima u saksiji.

Ako ga kupujete, birajte rizome koji su svežeg oblika, koji su krhki i lomljivi. Izbegavajte one sa naboranom i uvenulom koricom.

Iako u nekim receptima nije problem da se đumbir koristi sa kožicom, bolja varijanta je da se ta kožica ukloni.

Čišćenje đumbira najjednostavnije se vrši kašikom ili ne mnogo oštrim nožem ili specijalnim nožem za guljenje, tako što se prosto struže.

Cilj je da se ne uklone delovi dragocenog korena, iz tog razloga ne treba da se guli kao voće ili povrće. Ako je kožica uporna na mestima i ne pada, onda treba da potopite koren u vodu i tako će omekšati i kožica će postati laka za skidanje.

Očišćeni koren đumbira možete da isečete na krugove, trakice ili možete da ga izrendate.

Foto: Shutterstock

Kada je krupno isečen, nakon termičke obrade se uklanja, s obzirom da je već pustio svoje arome i ulja.

U slučaju da je sitno izrendan u određenom jelu, marinadi ili sosu, on se sliva s njim i bogati ga svojim unikatnim ukusom i ljutinom.

Za perfektno rendanje korena i sprečavanje toga da ostanu cele njegove vlasi, on se okreće i vrti u procesu rendanja.

Najpogodniji uređaj za to je tzv. Oroshigane – azijsko fino rende koje ima posudicu u koju se skuplja sok, koji se odvaja prilikom rendanja – na taj način se ne gubi niti jedan delić ovog dragocenog korena.

Foto: Shutterstock

Đumbir – kako suvi (u prahu), tako i sveži, ima beskonačan broj primena. Dodaje se u:

smutije, čajeve, obloge, voćne sokove
marinade i vinegrete
soseve i supe
u ribu, mesa i povrće
biskvite i razne poslastice
mariniran je savršeno društvo sušiju;
konfitiran u šećernom sirupu se koristi kao meke i tvrđe ljute bombone.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija