• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

05.04.2020

08:34

ŠTA SA MANJKOM PROTEINA TOKOM POSTA? Ove namirnice mogu da zamene meso i mleko!

Ljubav

ŠTA SA MANJKOM PROTEINA TOKOM POSTA? Ove namirnice mogu da zamene meso i mleko!

Podeli vest

Proteini koji se nalaze u mesu i mlečnim proizvodima uključeni su u metaboličke procese i neophodni su za izgradnju ćelija u ljudskom organizmu...

Kada se tokom posta iz ishrane isključe mleko, meso i jaja, obroke bi trebalo pažljivo izbalansirati kako se ne bi osetio nedostatak ovih važnih namirnica.
Proteini koji se nalaze u mesu i mlečnim proizvodima uključeni su u metaboličke procese i neophodni su za izgradnju ćelija u ljudskom organizmu. Kako nedostatak proteina ne bi štetno uticao na zdravlje, oni koji poste tokom više nedelja u svoj jelovnik treba da uključe namirnice kojima ovaj nedostatak može da se nadoknadi.

DA LI ĆE KORONA POSTATI SEZONSKI GRIP? Evo šta kažu virusolozi!

IMATE PROBLEM SA HERPESOM? Evo na koji način PRIRODNIM PUTEM da se sa njim IZBORITE!

 

Zeleno povrće

Brokoli i spanać smatraju se dobrim izvorom biljnih proteina, koji treba uvek da bude zastupljen. Ovo povrće je izvor vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, zbog čega je potrebno obogatiti svoju ishranu spanaćem, keljom i bokolijem, ali i krompirom, karfiolom, šargarepom i celerom.

Foto: Pixabay

Semenke

Svaka semenka koja se nalazi u kuhinji može da bude dobar izvor proteina. Semenke suncokreta imaju najviše proteina, koji iznosi sedam grama na četvrt šoljice. Seme susama i maka ima oko pet grama na istu količinu.

Foto: Pixabay

Paradajz

Prepun je antioksidansa likopena koji može da smanji rizik od raka i bolesti krvnih sudova. U jednoj šolji sušenog paradajza nalazi se osam grama proteina i sedam grama vlakana. To je dovoljno da ispuni tri četvrtine dnevnih potreba za kalijumom.

KORISNO! Evo kako pravilno da očistite koren đumbira i primenite ga u kuvanju

Foto: Pixabay

Koštunjavo voće

Badem, lešnik i kikiriki su visokoproteinska hrana. Najveći procenat sadrži orah, koji takođe sadrži i visok procenat masti. Zbog toga nutricionisti preporučuju ograničen unos od oko 30 grama na dan, što je dovoljno da zadovolji naše dnevne potrebe za proteinima.

HIGIJENA JE PRVA LINIJA ODBRANE OD VIRUSA! Evo kako da na JEDNOSTAVAN NAČIN umanjite ŠTETAN UTICAJ čestog pranja ruku!

Foto: Shutterstock

Pasulj i grašak

Grašak, sočivo i razne vrste pasulja su bogat izvor proteina. Mahunarke u proseku, sadrže oko devet miligrama proteina po jednom gramu. Neke vrste sadrže i do 12 grama na količinu od 100 grama, što može da zameni unos jaja. Osim toga, obiluju vlaknima i esencijalnim aminokiselinama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija