• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/n.lazović

10.05.2020

16:49

LETO KUCA NA VRATA! Pokrenite se i dovedite LINIJU U RED - fitnes trener ima plan za vas!

Ljubav

LETO KUCA NA VRATA! Pokrenite se i dovedite LINIJU U RED - fitnes trener ima plan za vas!

Podeli vest

Alarm zvani leto uskoro će zazvoniti na vrata, pandemija prolazi, te je vreme da polako pripremate telo za plažu (makar i gradsku), bez obzira koliko vam to moža daleko zvuči...

Počnite od jednomesečnog plana vežbanja uz koji možete da izgubite do šest kilograma, zategnete telo i osećate se lepše i poletnije, poručuje firnes trener Milan Zarić.

Motivacija

- Najveći problem kada odlučimo da počnemo da se bavimo fizičkom aktivnošću je motivacija. Ljudi često imaju nerealne ciljve, želje i očekivanja - recimo da za kratko vreme izgube mnogo kilograma, a onda kada se to ne desi (olako) odustaju od vežbanja. Kada je reč o smanjenju telesne mase, realno bi bilo da za mesec dana, ako redovno vežbaju i vode računa o ishrani, izgube 4-6 kilograma – kaže fitnes trener.

BUDITE U TRENDU OVOG LETA! OVA pletenica ČINI SVAKU DEVOJKU LEPŠOM - Evo kako je MOŽETE NAPRAVITI! (VIDEO)

OVO VOĆE ČUVA MLADOST, JAČA IMUNITET... 3 recepta - zdravlje nikad nije bilo ukusnije!

Šta možete da očekujete?

-  Nakon mesec dana redovnog vežbanja povećaće vam se tonus (zategnutost) mišića, smanjiti masne naslage na struku, obim nogu, verovatno i zadnjice, povečati kondicija, bićete bolje raspoloženi i izbacićete negativnu energiju. Dovoljno je da izdvojite samo 12 sati mesečno - što je tek pola jednog dana, i budete lepi, zdravi i srećni – poručuje naš sagovornik.

Redovno vežbanje, navodi naš sagovornik, znači da se treba “znojiti” tri puta nedeljno po sat vrema, dok korekcija ishrane podrazumeva da, pre svega, nema kasnih obroka, plus nema prostih šećera, odnosno slatkiša.

- Treba uvesti 4-5 manjih, zdravih obroka na bazi ribe ili piletine i sezonskog povrća, naročito zelenog. Voće je dozvoljeno, ali ne u popodnevnim časovima – objašnjava Milan Zarić.

Pet veličanstvenih

Da bi vežbanje bilo efikasno izvodite takozvane kompleksne vežbe, koje uključuju veće grupe mišića istovremeno. Pet vežbi koje ne smete preskočiti su:

Foto: pexels.com

1. Čučanj. Mnogi ga nazivaju “njegovo veličanstvo“, i uopšte ne preteruju, odlična vežba koja angažuje mišiće nogu i sedalnu regiju. Sagoreva veliku količinu energije što posebno utiče na mršavljenje.

3. Iskorak. Još jedna od vežbi koja angažuje kompletnu muskulaturu nogu i sedalne regije. Postoji dosta varijacija ove vežbe, ali nećete pogrešiti ni sa jednom.

ŽIVOT POSLE KARANTINA! Kako se prilagoditi na "novu normalnost"?

2. Sklekovi. Žene uglavnom misle da je to “muška“ vežba, a opet žele da imaju lepe i zategnute ruke, pogotovo tricepse. Za početak možete raditi lakšu verziju vežbe gde ste oslonjeni na kolena.

Foto: Shutterstock

5. Trbušnjaci. Ako je neka vežba na vrhu liste kao najvažnija, onda je to svakako ona za stomak. Na početku svakog treninga odvojite bar 10 minuta za trbušnjake.

5. Vežbe sa tegovima. Ne bežite od tegova – strah da ćete izgledati kao muškarci ukoliko budete radili sa opterećenjem je neosnovan. Za bućice izaberite težinu od 1-5 kilograma, kod sprava opterećenje može da bude i veće.

Kombinacija

- Navedene vežbe su anaerobne, odnosno predstavljaju vežbe snage. Uz njih, prilikom svakog treninga, treba da uvedete i aerobnu (kardio) aktivnost. Možete da birate između trčanja, brzog hodanja, vožnje bicikla, rolera, penjanja uz stepenice… - predlaže trener.

Razlika između ove dve vrste aktivnosti je u tome što aerobna sagoreva masti dok traje trening, a anaerobna i nakon toga, odnosno imaju odložen efekat.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija