• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mogujatosama.rs

23.05.2020

12:52

KAFA I NJEN UTICAJ NA KRVNI PRITISAK! Trudnice ne bi smele da popiju više od OVE KOLIČINE!

Ljubav

KAFA I NJEN UTICAJ NA KRVNI PRITISAK! Trudnice ne bi smele da popiju više od OVE KOLIČINE!

Podeli vest

Ne bi trebalo da unosite veliku količinu kofeina u organizam.

Mnogi od vas koriste kafu kako bi održavali organizam budnim i skocentrisanim na posao koji radite. Osnovni sastojak kafe je kofein, koji je blagi stimulans.

U nastavku teksta možete pročitati kako to kafa utiče na vaš organizam i krvni pritisak.

Neka istraživanja pokazuju, da kafa ne prouzrokuje povećani krvni pritisak, niti rizik od srčanog ili moždanog udara, druga istraživanja govore suprotno.

Foto: Pixabay

U WC ŠOLJU STAVITE ČEN BELOG LUKA I OSTAVITE DA PRENOĆI! Desiće se nešto NEVEROVATNO

Stimulansi, po svojoj definiciji, povećavaju aktivnost centralnog nervnog sistema i zbog toga poboljšavaju našu budnost, koncentraciju i pozornost. Takva povećana aktivnost nervnog sistema može izazvati suženje krvnih sudova, što izaziva rast krvnog pritiska i menja količinu krvi, koja prolazi kroz srce.

Istraživanja pokazuju, da kofein zaista deluje kao blagi stimulans i može izazvati suženje krvnih sudova, što rezultuje povećanim krvnim pritiskom.

Međutim, kofein je vrlo blagi stimulans. Prema istraživanjima, konzumiranje 1-2 šolice kafe neznatno povećava krvni pritisak. Osim toga, takvo delovanje kafe nije trajno i prolazi nakon nekoliko sati. To je zbog toga što se kofein, za razliku od cigareta ili alkohola, ne zadržava u telu.

Foto: tvin.rs/Stanislav Lonhardt

MLAKA VODA ZA BOLJE ZDRAVLJE! Evo zašto treba da je PIJETE

Mnogi ljudi, koji redovno piju kafu, razviju toleranciju na nju i ne doživljavaju promenu pritiska, čak i nakon nekoliko šoljica kafe.

Smatra se, da je za većinu sasvim bezopasno popiti 4 -5 šolica kafe dnevno, što je ekvivalentno 400 mg kofeina. Trudnice ne bi smele uzimati više od 300 mg kofeina dnevno.

Kafa i cigarete - kombinacija koja se ne preporučuje !!!

Trebalo bi da znate, iako je kafa sama po sebi vrlo blag stimulans, u kombinaciji sa cigaretama ona može podiči krvni pritisak za više od 10 mm Hg u roku od par sati.

Konzumiranje kafe u kombinaciji sa pušenjem i stresom može znatno uticati na krvni pritisak i sa vremenom prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija