• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

27.05.2020

10:44

DETALJNO! Jedini ispravan način da uklonite pesticide sa VOĆA I POVRĆA

Ljubav

DETALJNO! Jedini ispravan način da uklonite pesticide sa VOĆA I POVRĆA

Podeli vest

Sezona svežeg voća i povrća, u kojoj svi uživamo je počela. Na pijačnim tezgama i rafovima supermarketa pršti od boja i tekstura naših omiljenih vrsta voćkica i salata. Međutim, problem mogu predstavljati pesticidi, koji se u ogromnoj meri koriste pri tretiranju voća i povrća

Osim što su štetni po zdravlje – pesticidi mogu izazvati i alergijske rekcije, pogotovo kod dece.

RUČAK ZA KOJIM SU SVI POLUDELI! Zapečena testenina - sprema se na POSEBAN NAČIN! Domaćica otkriva TAJNU OVOG JELA (VIDEO)

S tim u vezi, važno je da naučite kako pravilo da tretirate voće i povrće, temeljno ga operete i otklonite najveći broj pesticida iz njega i na taj način konzumirate ukusnu i bezbednu hranu.

Prva i osnovna stvar jeste da svo voće i povrće temeljno operete!

Foto: Shutterstock

Što se bobičastog voća tiče (jagode, kupine, borovnice, ribizle...) veoma je važno najpre otkloniti one plodove koji su oštećeni, jer se takvi ne mogu dobro oprati, a zatim ih nežno trljajući prati pod mlazom mlake vode. Pre pranje, možete ih ostaviti i da odstoje u vodi nekih 15-20 minuta.

Foto: pixabay

Lisnato povrće (zelena salata, kelj, kupus, blitva...) perite tako što čete krenuti od spoljašnjih listova, koje bi uvek trebalo temeljnije i duže ispirati pod mlazom vode, a zatim ka unutrašnjosti. I ovde važi pravilo da lisnato povrće možete potopiti petnaestak minuta pre nego što ga operete.

Krtolasto povrće, poput krompira, batata i šargarepe najviše pesticida sadrži upravo u kori, pa ćete samim uklanjanjem kore odstraniti i veći deo neželjenih pesticida i otrova. Nakon odstranjivanja kore, potrebno je da povrće operete trljajući ga pod mlazom mlake vode, najmanje 20 sekundi.

Foto: Pixabay

Kada su u pitanju brokoli i karfiol i povrće koje ima "cvetni" oblik, potrebno je da najpre razdvojite cvetove, potopite ih 15 minuta u mlaku vodu, a zatim jedan po jedan cvet ispirate temeljno pod mlazom vode.

Pri odstarnjivanju pesticida iz voća i povrća od pomoći vam može biti i rastvor sirćeta i vode u razmeri 4:1 ili kašičica sode bikarbone koju ćete rastvoriti u jednom litru vode, a zatim u rastvor na 15 minuta potopiti voće ili povrće.

Na ovaj način otkoničete najveći deo pesticida sa voća i povrća i vaša hrana će biti bezbedna za upotrebu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija