• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

04.06.2020

08:42

OVO JE NAJZDRAVIJA GRICKALICA NA SVETU! Samo jedna šaka dnevno štiti srce, reguliše težinu i jača imunitet!

Ljubav

OVO JE NAJZDRAVIJA GRICKALICA NA SVETU! Samo jedna šaka dnevno štiti srce, reguliše težinu i jača imunitet!

Podeli vest

O orašastim plodovima u kontekstu zdrave hrane se u poslednje vreme govori sve više, a nutricionisti navode bezbroj razloga koji govore u prilog tome koliko su oni dobri za zdravlje

No kada bi morali da odaberete samo jednu vrstu orašastih plodova koju ćete konzumirati, to bi svakako trebali da budu pistaći. Oni spadaju među najstarije orašaste plodove, a još su ih  rimski vladari smatrali pravom poslasticom.

ODLIČAN TRIK! Stavite OVO u saksiju i cveće vam nikada više neće uvenuti!

Za grickanje se preporučuju kako zbog svog dobrog ukusa, tako i zbog svih benefita koje imaju za organizam, a nutricinoisti su ih nedavno proglasili najzdravijom grickalicom na svetu. Mnogo je razloga zašto bi trebali da postanu deo vaše ishrane, a ovi su sam neki od njih: 

Puni su vitamina A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema. Bogati su magnezijomom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom.

Pored toga, sadrže i vlakna koja su potrebna za zdravlje probavng trakta.

Zato se preporučuju ljudima koji muku muče sa anemijom jer oni podižu gvožđe. Pored toga, ako imate grčeve u stomaku, pistaći će vam pomoći da olakšate tegobe.

Pomoć kod mršavljenja

Pistaći ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, belančevinama i mastima brzo stvaraju osećaj sitosti.

Čuvaju zdravlje srca

Pistaći dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog perioda konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Takođe se bore protiv upale, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava nivo luteina.

Sprečavaju razvoj dijabetesa

Konzumiranje pistaća može sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 posto preporučene dnevne vrednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šoljici pistaća. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, takođe pomaže u toleranciji glukoze.

Održava zdravlje očiju

Pistaći sadrže dve karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni deluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene slepoće.

Usporava starenje kože

Pistaći su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59