• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

14.06.2020

10:13

KAO RUKOM ODNEŠENO! Rešite se napetosti u vratu i ramenima u 3 KORAKA!

Ljubav

KAO RUKOM ODNEŠENO! Rešite se napetosti u vratu i ramenima u 3 KORAKA!

Podeli vest

Bol u vratu koji se širi ka lopaticama i ramenima, poznatiji kao cervikalni sindrom, muči veliki deo populacije

Većina nas nekad spava u nezgodnom položaju, predugo sedi pred kompjuterom (ovo je postala svakodnevica velikog broja zaposlenih) ili dugo ćaska telefonom sa slušalicom stegnutom između uha i ramena. Cena je patnja od bolne ukočenosti vrata i ramena. Antiinflamatorni lekovi ('aspirin', 'brufen') mogu da pomognu, ali postoje i drugi načini da se ublaži ova napetost.

LOŠ SE*SUALNI ŽIVOT NIJE KRAJ SVETA: Evo korisnih saveta kako da se uskadite s partnerom!

MAGIČNI NAPITAK POPRAVLJA KRVNU SLIKU i podiže energiju: Budite sam svoj LEKAR!

Šta nije u redu?

Bol u vratu koji se širi ka lopaticama i ramenima, poznatiji kao cervikalni sindrom, muči veliki deo populacije. Uzroci ovih tegoba mogu da budu veoma različiti, ali se izdvajaju dve grupe - zbog dugotrajnog prinudnog položaja (rad za računarom) i onaj kod prirodnih degenerativnih promena koje dolaze sa starenjem (okoštavanje).

Foto: Shutterstock

Dobar deo bola je posledica spazma mišića vrata i ramenog pojasa, koji su dugo u zgrčenom položaju, loše prokrvljeni i pod stalnom kontrakcijom. Bol može da se širi ka glavi i tada se javljaju tenzione glavobolje, kada nas boli potiljak.

Lečite toplotom

Toplota pomaže da se ublaži napetost, umire mišići, smanji ukočenost zglobova i ubrza izlečenje. Možete koristiti jastuče koje zagreva, podešeno na nizak stepen grejanja, lampu sa infracrvenim svetlom ili termofor. Ili se jednostavno istuširajte ili okupajte u vrućoj vodi.

SREDITE PRIBOR ZA ŠMINKANJE: Evo šta najbolje čisti četkice!

Možete da napravite i obloge za vrat potapanjem peškira u vruću (ne ključalu) vodu. Presavijte peškir i dobro ga iscedite. Ispravite ga i stavite na zadnju stranu vrata i ramena, a zatim prekrijte mokar peškir suvim i držite ih deset minuta. Za lako, brzo olakšanje samo podesite fen za kosu na toplo duvanje i usmerite ga da duva u vaš vrat.

Primenite malo pritiska

Probajte ovaj jednostavan trik: palcem ili vrhovima prstiju tri minuta neprestano pritiskajte bolnu tačku na svom vratu. To bi trebalo da vam značajno ublaži tenziju.

Foto: Shutterstock

Stavite takođe prste svoje leve ruke na desnu stranu vrata odmah ispod korena potiljka i masirajte mišiće pokretom nadole. Uradite to najmanje tri puta i ponovite na drugoj strani. Upotrebite ulje za masiranje ili losion kome ste dodali nekoliko kapi ulja od lavande ili zdravca i pojačaćete umirujuće efekte.

Vežbice

Najbolji način da izbegnete bol u vratu i ramenu jeste da održavate ove mišiće jakim i savitljivim. Sledeće vežbe se mogu uraditi u jednoj etapi.

* Opustite mišiće vrata i pustite da vam se glava nagne na levu stranu dokle god je to moguće bez podizanja ramena. Zadržite glavu u tom položaju 10 sekundi, vratite je, pa je lagano nagnite nadesno. Sve ponovite četiri puta.

SVE JOJ ISPALO! Pevačica u CRVENOM VEŠU, GRUDI NA IZVOLTE, zbog ovog komentara morala ŽUSTRO DA REAGUJE!

* Na sličan način nagnite glavu napred, zadržite je u tom položaju 10 sekundi, vratite, te zabacite unazad. Sve ponovite četiri puta. Glavu takođe možete rotirati levo-desno.

Foto: pexels.com

* Opustite ramena, pa ih podignite uvis kao kod gesta "ne znam" trudeći se da ramenima "dohvatite" uši. Zadržite ramena u tom položaju dok traje udah i vratite ih u prethodni zajedno sa izdahom. Vežbu ponovite šest puta.

* Podignite levu ruku i savijte je iza glave tako da njena šaka dodiruje desnu lopaticu. Desnu ruku savijte iza leđa tako da njena šaka dodiruje levu lopaticu. Zadržite se u ovom položaju nekoliko sekundi, opustite ruke pored tela, te promenite stranu. Sve ponovite 4-6 puta.

NAJTAČNIJI NEDELJNI HOROSKOP OD 15. DO 22. JUNA: Kreće retrogradni Merkur - KVARE SE PLANOVI! Blizancima LAŽNA OBEĆANJA, Device ne treba da donose BITNE ODLUKE, a Lavovi ruše svoje ILUZIJE!

* Zauzmite četvoronožni položaj sa kolenima razmaknutim u širini kukova. Izvijte leđa i vrat nagore, tegleći se kao što to radi mačka. Zadržite se nekoliko sekundi dok traje udah, te izvijte leđa u nadole. Vežbu ponovite šest puta.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija