• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa.rs

23.04.2021

14:44

ŠAKA OVOG VOĆA LEČI CELO TELO! Ubija ćelije raka, poboljšava krvnu sliku i čisti jetru

Ljubav

ŠAKA OVOG VOĆA LEČI CELO TELO! Ubija ćelije raka, poboljšava krvnu sliku i čisti jetru

Podeli vest

Zbog svojih nutritivnih vrednosti i kompleksnih sastojaka, kupine dobro deluju na srce, metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa

Veoma su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, visoke antioksidativne i nutritivne vrednosti. Siromašne su kalorijma, ugljenim hidratima i mastima, što ih svrstava u sami vrh zdravih namirnica, veoma poželjnih u svakoj dijeti.

Kada je o lekovitosti reč, moćan su antioksidans, smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, jačaju imunitet, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva. Pošto sadrži betaine, sok presnih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Unoseći što više kupina, smanjujemo rizik od raznih bolesti srca. Galusna kiselina u kupinama je antivirusni antioksidans koji se koristi za lečenje psorijaze i hemoroida.

Ovo voće sadrži i kumarinsku kiselinu koja smanjuje rizik od raka želuca. Takođe, sadrži antocijan koji onemogućava rast i širenje tumorskih ćelija i tako pobeđuju u borbi protiv raka kože i raka pluća.

Kupine su bogate taninom koji zateže tkivo i sužava krvne sudove, pa samim tim su delotvorne za zarastanje rana. Nekada se kupina, u tradicionalnoj medicini, služila kao oblog za rane.

Foto: Shutterstock

Kupinovo vino, najbolji lek za anemiju  

Kupinovo vino, bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrednost. Odavno je cenjen i dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti.

Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija