• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

06.07.2020

11:05 >> 11:08

OVI NAPICI DIŽU IZ MRTVIH! Razbuđuju bolje od kafe, a DALEKO SU ZDRAVIJI!

Ljubav

OVI NAPICI DIŽU IZ MRTVIH! Razbuđuju bolje od kafe, a DALEKO SU ZDRAVIJI!

Podeli vest

Umesto kafe, koja je nekim ljudima potrebna u velikim količinama, a koja nekoliko sati nakon ispijanja može izazvati neprijane tahikardije, nivo energije i budnost možete podstaćii vodom s limunom, sokom od cvekle, zelenim čajem...

Voda s limunom

Iako ste upoznati sa tim da čaša vode s limunom ujutro pokreće probavni trakt, možda niste znali da limun sadrži velike doze kalijuma koji podstiče protok kiseonika u mozak, pa samim time i kognitivne funkcije.

PIĆETE GA SVAKI DAN! Zeleni čaj je ODLIČNA ZAMENA ZA KAFU, a nećete verovati za šta je sve DOBAR!

VITAMIN K JE NEOPHODAN U VREME KORONAVIRUSA! Evo gde ga ima najviše i zašto nam je potreban!

Foto: pexels.com

Voda, s limunom ili bez njega, zadužena je za mnoge procese u telu, te pomoću nje čotav sastav radi besprekorno, prenosi 24sata.

- Blaga dehidracija narušava mnoge kognitivne funkcije kao što su koncentracija, budnost i kratkotrajna memorija - kaže nutricionista Rebeka Ditkof i dodaje da, svaki put kad se oseća tromo ili uspavano, popije veliku čašu vode s limunom. To joj, kaže, razbistri misli i pomogne da pregura dan.

Sok od cvekle

Cvekla obiluje nitratima koji podstiču protok krvi u mozak, što takođe poboljšava mentalne i kognitivne funkcije, objašnjava Ditkof.

Foto: Shutterstock

Tačnije, dodaje, to znači povećanje kognitivne funkcije u sadašnjosti i manji rizik od demenciju u budućnosti. Ovaj efekat može da se poveća ako se sok od cvekle kombinuje s vežbanjem pa razmislite o ispijanju ovog soka 30 minuta pre treninga.

CEO ŽIVOT SE POGREŠNO I ČEŠLJAMO? Mnoge žene NE koriste PRAVILNO četku za kosu, evo šta se događa!

Smuti od bobičastog voća

Jagode, borovnice, kupine, maline, neverovatno su ukusne i imaju izuzetno povoljan uticaj na mozak. Bogate su antioksidansima koji štite ćelije od propadanja i mogu da promene način na koji neuroni komuniciraju, pojašnjava Ditkof.

Foto: Shutterstock

Najlakši način da u jelovnik uvedete pravu dozu bobičastog voća su smutiji koje možete da napravite za doručak ili međuobrok.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je odlična zamena za jutarnju kafu jer dokazano povećava psihofizičku energiju, za šta su najviše odgovorni polifenoli. Osim toga, nakon čaja nećete doživeti navalu energije, koja oko 11 sati  već pada, nego vas duže održava aktivnima.

Foto: Shutterstock

(FOTO) MANEKENKA K`O OD MAJKE ROĐENA prošetala podzemnom železnicom samo s torbicom!

Ipak, kao i s kafom, ne preporučuje se piti više od dve do tri šoljice zelenog čaja na dan, a pogotovo ga izbegavajte pred spavanje jer sadrži visok udeo kofeina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija