• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

17.07.2020

08:43

OVO VOĆE NEMA ŠTA NE LEČI! Snižava holesterol, čuva srce, jača imuni sistem i nezamenjivo je za probavu!

Ljubav

OVO VOĆE NEMA ŠTA NE LEČI! Snižava holesterol, čuva srce, jača imuni sistem i nezamenjivo je za probavu!

Podeli vest

U stvari, šljive su možda i prvo voće kultivisano za gajenje i kada se uzme u obzir veliki broj koristi koje šljive imaju, ovo ima savršeno smisla

Šljiva je voće iz roda Prunus. Ima ih različitih boja i veličina. Neke su čvršće od drugih, boja varira od žute do bele, zelene i crvene, a najčešća i najpopularnija je crvena. Voće je sočno i ukusno kada se jede sveže, ali se može i osušiti, koristiti za pravljenje džemova ili dodavati drugim jelima. 

Čuli ste verovatno i za umeboši šljive, koje se koriste u japanskoj kuhinji. Zovu se i "kisele šljive" ili "japanske šljive", ali one u suštini nisu šljive, već slane ukišeljene marelice. 

AKO VEĆ JEDETE KASNO, OVO JE NAJZDRAVIJA VEČERA! Sprema se za 5 MINUTA, a topi salo i ubrzava metabolizam

-Zašto su šljive korisne-

Bogat izvor antioksidanasa

Šljive imaju snažnu antioksidantnu aktivnost. Sadrže vitamin C i fitonutrijente poput luteina, kriptoksantina, zeaksantina, neohlorogene i hlorogene kiseline. Ovakva hrana pomaže u prevenciji određenih oštećenja na ćelijskom nivou, posebno onih izazvanih oksidacijom.

Studija objavljena u Journal of Medicinal Food 2009. god. pokazuje da su šljive bogate prirodnim antioksidansima i da štite granulocite (vrsta belih krvnih zrnaca) od oksidativnog stresa. Ostale koristi od konzumiranja šljiva uključuju usporeno starenje, sjajniju kožu, smanjen rizik od karcinoma, detoksikaciju organizma i duži životni vek.

Pomažu varenje

Šljive su dobar izbor dijetetskih vlakana i pomažu u regulaciji funkcije digestivnog trakta. Konzumiranje šljiva i ostale hrane bogate vlaknima dva puta dnevno može pomoći u tretmanu konstipacije.

Šljive sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna, koja se nalaze u pulpi ploda, se razlažu u masu sličnu lepku, koja vezuje masti, šećere, bakterije i toksine i pomaže njihovo izbacivanje iz organizma. To smanjuje nivo šećera, lošeg holesterola i poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nerastvorljiva vlakna, koja se nalaze u koži ploda, imaju krute komponente koje “gule”  i otklanjaju mukoidni plak, zarobljene toksine i ostale štetne materije.

Snižavaju holesterol

Suve šljive snižavaju nivo holesterola tako što vezuju žučne kiseline i uklanjaju ih iz organizma. Ove kiseline su sastojci koji se koriste za varenje masti i stvaraju se u jetri iz holesterola. Kada se uklone iz organizma putem stolice, jetra mora da stvori nove žučne kiseline, povlači holesterol i to dovodi do smanjenja nivoa u cirkulaciji.

Foto: RINA

Poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema

Flavonoidi i fenolne komponente poput antocijanina, hlorogenih kiselina, kvercetina i katehina u šljivama imaju antiinflamatorni efekat na različite ćelije u organizmu. Ovakva hrana pomaže u prevenciji stanja kao što su povišen holesterol, dijabetes i kardivaskularne bolesti.

Za srce je koristan i vitamin K prisutan u šljivama. Ovaj vitamin pomaže u prevenciji kalcifikacije arterija, što je jedan od vodećih uzroka srčanog udara. Deluje tako što iznosi kalcijum iz arterija i ne dozvoljava mu da se ugradi u opasne plakove. Pomaže u prevenciji očvršavanja arterija zato što drži kalcijum van omotača arterija i ostalih tkiva, gde može da izazove oštećenje.

Poboljšavaju kognitivno zdravlje

Fitonutrijenti prisutni u šljivama pomažu u smanjenju inflamacije u neurološkim regijama i poboljšavaju mogućnost učenja i pamćenja informacija. Ovo znači da šljive pomažu u prevenciji neurodegenerativnih poremećaja vezanih za starenje i prirodna su pomoć u terapiji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Poboljšavaju zdravlje kože

Vitamin C u šljivama je odličan za kožu i krvne sudove. Jedna studija objavljena u American Journal of Clinical Nutritione 2007. god. analizirala je preko 4.000 žena starosti 40-74 godine i utvrdila da viši unos vitamina C smanjuje verovatnoću pojave bora, suve kože i pomaže da koža prirodno sporije stari.

Foto: Shutterstock

Jačaju imuni sistem

Sadržaj vitamina C u šljivama je koristan za osobe čiji je imuni sistem oslabljen zbog stresa. Uzimajući u obzir da je stres postao uobičajeno stanje u društvu, unos dovoljne količine vitamina C može poslužiti kao idealna alatka za poboljšanje ukupnog zdravlja.

Smanjuju rizik od dijabetesa

Dijabetes je stanje izazvano povećanim vrednostima šećera u krvi, a iz razloga što pankreas ne stvara dovoljno insulina ili ga ćelije ne mogu pravilno da procesuiraju.

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, a rastvorljiva vlakna pomažu da se uspori pražnjenje želuca, što utiče na nivo šećera u krvi i ima koristan efekat na osetljivost ćelija na insulin. To sve pomaže u kontroli dijabetesa.

Jačaju zdravlje kostiju

Polifenoli i kalcijum u šljivama su dobri za kosti, jer povećavaju gustinu kostiju i sprečavaju gubitak koštane mase. Glavni uzrok osteoporoze je starenje, zatim emocionalni stres, nedostatak nekih nutrijenata i hormonski disbalans. Šljive i ostala hrana bogara kalcijumom služe kao prirodni tretman za osteoporozu zato što pomažu u jačanju kostiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija