• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

12.08.2020

18:55

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE! Devojčice se tri puta češće povređuju U SPORTU od dečaka - A OVO JE RAZLOG!

Ljubav

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE! Devojčice se tri puta češće povređuju U SPORTU od dečaka - A OVO JE RAZLOG!

Podeli vest

Male fudbalerke i košarkašice češće imaju potresa mozga od dečaka koji se bave istim sportovima - pokazala je studija naučnika sa državnog univerziteta u Ohaju.

Sport je opasan za devojčice, a naročito grublji, kao što je fudbal!

- Ukoliko posmatramo srednjoškolski fudbal, zaključujemo da je broj ove zdravstvene nepogode kod devojčica veći za čak 68 odsto u odnosu na vršnjake suprotnog pola, a u košarci se takva povreda kod njih desi tri puta češće - navodi dr Don Komstok iz univerzitetskog Centra za istraživanje i odnos prema povredama i koautorka studije.

NA OSOBE ROĐENE U OVOM HOROSKOPSKOM ZNAKU se u svakom momentu možete OSLONITI! Pravi su prijatelji...

Istraživači nisu prenebregli činjenicu i da se dečaci drugačije odnose prema povredama, često ih ne prijavljujući. Međutim, stručnjaci suštinu vide negde drugde - glavni razlog je taj što postoje fiziološke razlike između polova. I to je vidljivo u svakom uzrastu.

Dečaci u srednjoškolskom dobu imaju razvijenije vratne mišiće koji apsorbuju veliki deo jačine udarca prilikom sudara. Zbog toga kod njih ređe dolazi do potresa mozga.

Primetno je da se u kontaktnim sportovima u poslednje vreme dešava sve veći broj povreda učesnika, što znači da bez obzira na pol, svakome ko trenira fudbal ili košarku može da se desi neka ozleda - upozorava Komstokova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija