• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr

14.08.2020

11:40

OVAJ DEO U VAŠOJ KUHINJI JE PUN OPASNIH BAKTERIJA! Obratite pažnju, nikada ne biste to pretpostavili, a NIJE SUNĐER

Ljubav

OVAJ DEO U VAŠOJ KUHINJI JE PUN OPASNIH BAKTERIJA! Obratite pažnju, nikada ne biste to pretpostavili, a NIJE SUNĐER

Podeli vest

Stvari koje svakoga dana koristimo, mogu da nam škode.

Sunđer za tuširanje
Iako je tuširanje lepše uz sunđer i imate osećaj da više i bolje iskorišćavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili šta se sve krije u njemu.

 - Oni su savršeno mesto za rast bakterija, gljivica i buđi -kaže doktorka Džesika Vajser,ističući da je svaka mala rana na vašem telu (makar bila minijaturna), pod rizikom od infekcije.

I dalje možete koristiti sunđer, ali no pripazite da je od prirodnih vlakana, jer oni imaju enzime zbog koji se ne mogu razmnožavati bakterije i buđ. Uz to, menjajte sunđer svaki mesec i nakon svakog korišćenja je dobro isperite i iscedite, ostavite na hladnom, suvom mestu.

Pročišćivač vazduha
Ovaj uređaj mnogima zimi spasava život, jer sprečava začepljenje nosa i pojavu suve kože. Ali ako ga nedovoljno često čistite, na njemu se može razviti buđ i patogeni, a mogu početi bujati i grinje, što je problem ako se mučite s alergijama.

Ako po noći koristite ovlaživač, nemojte ga samo isključiti, jer preostala voda u posudici može biti domaćin buđi. Prolijte preostalu vodu i osušite sve do kraja. Preporučuje se i da svakog trećeg dana očistite ovlaživač četkom i spužvicom.

Štapići za uši
Iako deluje odbojno, vosak u ušima postoji s razlogom: kako bi zaštitio nežnu strukturu unutrašnjosti uha od nakupljanja prašine i različitih ostataka. Znači, taj vosak je zdrav, iako kad se previše nagomila može uzrokovati bolove i upale, a to činite kad čistite vosak, jer deo njega uvek ugurate samo dublje u uho. 

Foto: Pixabay

 

Stoga zaboravite na štapiće, jer ionako sve što treba da očistite jeste deo koji možete očistiti ako maramicom i  prstom pređete oko ulaza u uho.

Antibakterijski sapun
Dokle god pošteno istrljate ruke, ubićete sve bakterije. Antibakterijski sapuni su u najmanju ruku nedelotvorni, kaže profesorka epidemiologije s Kolumbije, Elaine Larson. U istraživanju dva domaćinstva, od kojih se u jednom koristio antibakterijski sapun, a u drugom obični, pokazalo se da su se obe porodice jednako često obolevale, a neki sastojci u antibakterijskom sapunu mogu uzrokovati otpornost na antibakterijske sastojke.Jednostavno operite ruke sapunom i vodom. I dobro ih istrljajte i isperite. I to je to.


Blender
Naravno da perete blender nakon svake uporabe, ali verojatno zaboravljate na jednu stvar: gumu na rubu posude, koja drži posudu zatvorenom. U istraživanju iz 2013. godine, pokazalo se da je to treća stvar s najviše bakterija u kuhinji, i da može sadržavati salmonelu, ešerihija koli, gljivice i buđ.Tako da odsad nadalje, pripazite da svaki put nakon upotrebe operete i taj deo.

Foto: Informer

 

Pribor za uređivanje noktiju
Sjajno je obaviti manikur i pedikur kod kuće, ali alat koji pritom koristite može biti pun prljavih tajni. Naime, normalno je da bakterije žive na vašoj koži, pa kad uređujete nokte, prebacujete ih na makaze i turpiju.
A ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije se brzo mogu razmnožiti na njima, što može uzrokovati kožne infekcije. Zato nakon svake upotrebe sav pribor dobro operite sa sapunom i toplom vodom i pazite da ga dobro osušite, a kamen plavac zamenite svaka tri do četiri nedelje. I nikako nemojte deliti svoj pribor!

Gumena špatula
Naravno da je čistite nakon svake upotrebe, ali padne li vam ikad na pamet da skinete gumeni deo i očistite dršku ispod? Verovatno ne, a zbog toga je gumena špatula na drugom mestu najprljavijih stvari u kuhinji. Na njoj su pronađene Ešerihija koli, gljivice i buđ. Dakle, ako je odvojiva, svakako svaki put operite celu špatulu, tj. oba dela posebno, a ako je u jednom komadu, pazite da je temeljno celu isperete.

Plišane životinje
Bilo da čuvate svoje primerke ili imate decu, znajte da su ovo magneti za grinje, zbog čega dolazi do razvoja alergija, što će uzrokovati kijanje, začepljen nos i crvene, suzne oči. Neka vam jedna ili dve igračke budu na detetovom krevetu, a ostale na polici. Menjajte ih svakih nekoliko nedelja ili ih zamotajte u plastičnu kesu i stavite preko noći u zamrzivač kako bi poubijali grinje.

Foto: Shutterstock

 

Pasta za izbeljivanje zuba
Svi se oslanjamo na pastu za svež dah i čiste zube, a samo zato što nešto možete kupiti u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno. Dugotrajno korišćenje ovih pasti može pojačati osetljivost i 'istrošiti' zubnu gleđ.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija