• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/Informer.rs

20.08.2020

12:23

NAMIRNICA KOJA MOŽE DA ZAMENI ANTIBIOTIKE! A kada je OVA BOLEST u pitanju, skraćuje njeno TRAJANJE ZA DVA DANA

Ljubav

NAMIRNICA KOJA MOŽE DA ZAMENI ANTIBIOTIKE! A kada je OVA BOLEST u pitanju, skraćuje njeno TRAJANJE ZA DVA DANA

Podeli vest

Studija sa Univeziteta Oksford je otkrila da med može da ima efikasnije dejstvo od antibiotika, kada je u pitanju lečenje suvog kašlja, upale grla i prehlde

Istraživanje je uporedilo efikasnost meda u suzbijanju kašlja, sa efikasnošću antihistamina i lekova protiv bolova kod lečenja infekcije gornjih disajnih puteva. Rezultati pokazuju da med bolje i brže ublažuje kašalj, grlobolju i otpušava kanale. Med je u proseku 36 odsto efikasniji u smanjivanju učestalosti kašlja u odnosu na uobičajene lekove, a težinu kašlja smanjuje za 44 procenta bolje od klasičnih lekova. Takođe, dokazane je da ovaj prirodni lek skraćuje period oporavka za prosečno dva dana.

SUPA KOJA KOMPLETNO ČISTI JETRU I BUBREGE! Smanjuje želju za SLATKIŠIMA, a jača IMUNI SISTEM

Takozvani "nektar bogova" jeftiniji je, lako dostupan i nema neželjenih posledica ili nuspojave. Istraživanje Oksforda objavljeno u časopisu British Medical Journal dokazalo je da upotreba meda za lečenje infekcije može smanjiti prekomerno prepisivanje antibiotika, što podstiče krizu otpornosti na antimikrobne lekove.

Stručnjaci smatraju da lekari suviše često prepisuju antibiotike svojim pacijentima za kašalj i prehladu, koji su često nepotrebni jer su ovi simptomi uzrokovani virusnom infekcijom, piše Telegraf.rs

- Med je delovao bolje od uobičajenih lekova za ublažavanje simptoma respiratornih bolesti.  Predstavlja široko dostupnu i jeftinu alternativu antibioticima. Respiratorne infekcije su najčešći razlog za prepisivanje antibiotika. Ali pošto te simptome često izazivaju virusi, antibiotici su neporebni. - izjavili su istraživači Univerziteta Oksford.

Foto: Shutterstock

- Nedostatak alternativnih terapija i želja da se očuva dobar odnos između pacijenta i lekara su dva ključna faktora za preterano korišćenje antibiotika. Naše istaživanje dokazuje da bi med mogao da bude alternativa.

Med se, naravno, vekovima unazad koristi u narodu, a od pre dve godine je u britanskom zdravstvenom sistemu registrovan kao zvanični lek za kašalj.

Naučnici iz Oksforda odradili su 14 studija, sa 1.761 učesnikom, kako bi utvrdili uticaj meda na lečenju simptoma respiratornih bolesti.

Svih 14 studija se baziralo na upoređivanju meda sa uobičajenim lekovima.

Foto: Pixabay

Otkrili su da je med efikasniji u lečenju simptoma, posebno kada je u pitanju učestali kašalj. Spram antihistamina med je imao značajno bolje rezultate, smanjivao je težak kašalj za 50 odsto.

Dve studije su pokazale da su simptomi trajali  dva dana kraće kod onih koji su lečeni medom.

- Med se komercijalno konzumira i siguran je za upotrebu od strane većine stanovništva, osim alergičnih osoba i odojčadi mlađih od jedne godine. Kada su u pitanju respiratorne bolesti med zaista može poslužiti kao alternativu antibioticima - zaključuje se.

Med se ne sme davati deci mlađoj od jedne godine zbog rizika od bakterija koje mogu da proizvode toksine u bebinim crevima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija