• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

22.08.2020

13:37

OVE BOLESTI DOLAZE IZ GLAVE! Uništavaju telo, a evo šta TREBA DA URADITE

Ljubav

OVE BOLESTI DOLAZE IZ GLAVE! Uništavaju telo, a evo šta TREBA DA URADITE

Podeli vest

"Nervna bolest" je ono što obično nazivamo psihomatskim poremećajem. Nazivi ovih bolesti kombinacija su grčkih reči za dušu i telo, a obično nastaju kada duša krije svoju patnju

Ovo su najčešći uzroci psihomatskih poremećaja koje je predložila psiholog Lesli Lekron.

POTOPITE OVO U VODU, OSTAVITE 24 SATA, PA POPIJTE! Potpuni preporod organizma!

1. Sukob interesa

Situacija kada čovek ne može da ostvari svoje želje, pa ih skriva u podsvesti. To je plodno tle za psihosomatske bolesti.

2. Govor tela

Osoba stalno govori: "Ja patim od nesnosne glavobolje..." ili "Zbog toga će mi srce stati..." pogodite kako će telo reagovati na ove stalne uzrečice?

3. Prizivanje bolesti

Osoba stvarno želi da prizove bolest kako bi dobila željenu pažnju i želja joj se stvarno i ostvari...

4. Predhodno iskustvo

Uzrok bolesti može biti traumatično iskustvo u prošlosti, teško detinjstvo.

5. Indetifikacija

U ovom slučaju, fizički simptomi može biti rezultat snažne emocionalne veze sa osobom koja ima slične bolesti.

6. Osoba je uverena da ima određenu bolest, pa je na kraju i dobije.

7. Samosažaljenje

Postoji jaka krivica zbog nečega koja kasnije prerasta u bolest.

Ovo je sedam klasičnih psihosomatskih bolesti koje je američki psihoanalitičar Franz Aleksandar identifikovao još 1950. godine:


Hipertencija
Bronhijalna astma
Neurodermatitis
Hipertireoza
Reumatoidni artritis
Ulcerativni kolitis
Peptični čir

Mnogo se toga promenilo od tih vremena, a lista psihosomatskh bolesti se takođe menjala i dopunjavala. Do danas je znatno proširena: panika, poremećaji spavanja, onkologija, srčani udar, sindrom iritablnog creva, seksualni poremećaj, gojaznost, nervoza, anoreksija, bulimija i td...

Neophodno je lečiti i psihički uzrok pored fizičkog. Neki lekari su ubeđeni da je lečenje psihosomatskih bolesti pomoću psihoterapije neophodno.

I najvažnije je: ako ne možete promeniti situaciju u kojoj se nalazite, promenite svoj stav o njoj...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija