• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

30.08.2020

14:51 >> 14:52

Kad vas nešto ZABOLI, NE MORA uvek BRUFEN! Prirodne ZAMENE koje već imate kod kuće!

Ljubav

Kad vas nešto ZABOLI, NE MORA uvek BRUFEN! Prirodne ZAMENE koje već imate kod kuće!

Podeli vest

Umesto analgetika iz apoteke pokušajte nekad da bol pobedite nekim od prirodnih zamena...

Kada nas nešto zaboli, često posegnemo za ibuprofenom ili nekim sličnim analgetikom. Važno nam je da se brzo rešimo bolova i pritom ne mislimo na moguće štetne posledice "čarobne" pilule. Ipak, analgetici koje možete da dobijete bez recepta nisu ništa manje opasni od onih koje propisuje lekar, a među najčešćim neželjenim efektima je oštećenje želuca. Radije posegnite za nekom od prirodnih zamena i isprobajte njihovu delotvornost, bez nuspojava. Većinu njih sigurno već imate u svojoj kuhinji.

DOMAĆI NAMAZI - zdravo, ukusno, kremasto! 7 najboljih RECEPATA nutricioniste!

Psiholog OTKLANJA NEDOUMICE oko POČETKA ŠKOLE - Samo smireno i bez straha!

Đumbir

Koren đumbira se već hiljadama godina koristi kao prirodni lek protiv bolova. Ima vrlo širok spektar delovanja zahvaljujući svojim bioaktivnim supstancama gingerolu i šogaolu, koji imaju moćna lekovita svojstva.

Foto: Shutterstock

Studija iz 2009. pokazala je da je koren đumbira jednako delotvoran kao ibuprofen kod ublažavanja bolnih menstruacija odnosno dismenoreje. Takođe, ovaj koren pomaže i kod bolova u mišićima i zglobovima. Bilo da đumbir uzimate sirov ili od njega pripremate vruć čaj, postići ćete jednak efekat.

Kurkuma

Poznata i pod nazivom "indijski šafran", kurkuma se u ajurvedskoj medicini odavno koristi za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba popraćenih bolovima. Bioaktivno jedinjenje kurkumin deluje protivupalno, antibakterijski i antivirusno, te zahvaljujući tome može da smanji razne vrste bolova.

Foto: Shutterstock

Istraživanje sprovedeno 2014. pokazalo je da kurkuma ima jednako snažan učinak kao ibuprofen u ublažavanju bolova u kolenima kod artroze. Pomaže i kod tegoba PMS-a, poput bolova u leđima, glavobolje, bolnih grudi i bolova u stomaku.

"ON JE SREĆAN ČOVEK!" Varao starletu dok je bila trudna, sad je bivši zet ocinkario! (FOTO)

Kurkumu kao začin najbolje je uzimati s crnim biberom ili nekim zdravim uljem radi bolje iskoristivosti u organizmu.

Majčina dušica

Možda nikada ne biste pomislili da običan kulinarski začin koji se dodaje u jela radi arome može da bude pravi lek za ublažavanje bolova, ali majčina dušica (timijan) ima upravo takav efekat. Prema mišljenju britanskog travara Džona Gararda, majčina dušica može da bude izvrsna pomoć u ublažavanju išijasa i glavobolje.

Foto: Shutterstock

Kada je reč o tegobama dismenoreje, poput bolova i grčeva, pokazalo se da je ekstrakt timijana jednako delotvoran kao ibuprofen. To je potvrdila studija sprovedena 2004. godine, a ponovljeno istraživanje 10 godina kasnije pokazalo je da eterično ulje timijana pomaže kod bolnih menstruacija čak i bolje od ibuprofena! Naime, dok je tokom drugog meseca uzimanja ibuprofen kod žena počeo slabije da deluje, pomenuto ulje postalo je još delotvornije.

Majčinu dušicu možete da dodajete u jela, spremate čaj od nje ili pak koristite njeno eterično ulje.

Omega-3 masne kiseline

Bilo da konzumirate hranu bogatu ovim kiselinama (poput masnih riba ili orašastih plodova) ili ih uzimate u obliku dodataka ishrani, omega-3 masne kiseline pomoći će vam da ublažite bolove.

Foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da ove zdrave masnoće ublažavaju tegobe i bolove kod osoba koje se oporavljaju od operacija i hirurških zahvata, a dokazano pomažu i u ublažavanju bolova uzrokovanih reumatoidnim artritisom.

ZBOGOM SALCE! Japanska metoda disanja topi kilograme i kabast struk! (VIDEO)

Cimet

Cimet se u kineskoj medicini već hiljadama godina koristi kao prirodni lek. Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, ovaj začin pomaže osobama koje pate od artritisa i drugih hroničnih oboljenja, a slično kao timijan i đumbir, pomaže kod dismenoreje.

Foto: Shutterstock

Osim što slatkiše možete obilno da posipate cimetom, od njega možete da pripremite i čaj (kašičicu cimeta u prahu pomešajte s dve kašičice meda, pa dodajte u toplu ili vruću vodu).

Pastu od cimeta i meda možete da nanosite na bolne zglobove kod artritisa.

Arnika

Biljka arnika (lat. Arnica montana) poznata je po svojim protivupalnim svojstvima, te se primenjuje kod raznih tegoba i bolova, od artritisa i upaljenih zglobova, do bolova u mišićima. Odlična je pomoć sportistima kod raznih upalnih stanja.

Foto: Shutterstock

Studija iz 2007. pokazala je da gel od arnike, kada se nanosi na kožu, ublažava tegobe osteoartritisa u ručnom zglobu, a pomaže i kod bolnih kolena jednako kao i ibuprofen.

PAMETNI STE, LEPI, USPEŠNI - A SAMI! Zašto?

Međutim, kod arnike je potrebna doza opreza. Preparati od ove biljke namenjeni su samo za spoljnu primenu, dakle na koži, lokalno kod bolova. Arnika se ne uzima oralnim putem, jer u tom slučaju može da bude toksična.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija