• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

06.09.2020

12:42 >> 12:44

Kada vas uhvate BOLOVI, NIPOŠTO ne treba DA MIRUJETE! Razbijamo 10 najčešćih ZABLUDA O LEĐIMA!

Ljubav

Kada vas uhvate BOLOVI, NIPOŠTO ne treba DA MIRUJETE! Razbijamo 10 najčešćih ZABLUDA O LEĐIMA!

Podeli vest

U knjizi pod nazivom "Zašto je 80 odsto operacija kičme nepotrebno" nemački specijalista ortopedije dr Martin Marijanovič objašnjava najnovije metode lečenja i razbija najpoznatije zablude u vezi sa kičmom.

Bolovi u leđima su veoma rasprostranjen problem, ali malo ko zna šta kičmi stvarno prija, a šta joj škodi. U knjizi pod nazivom "Zašto je 80 odsto operacija kičme nepotrebno" nemački specijalista ortopedije dr Martin Marijanovič objašnjava najnovije metode lečenja i razbija najpoznatije zablude u vezi sa kičmom.

Ova "biblijska" voćka LEČI i PODMALAĐUJE, a lekoviti su i LISTOVI! (RECEPT)

SREĆA SE VIDI PO ODEĆi! Šta vaš stil govori o vama?

1. Kičma je kruta i podložna povredama

Netačno! Kičma je fleksibilna, "dobroćudna" i genijalna. Ona nam daje stabilnost i mobilnost, zahvaljujući njoj možemo da skačemo, igramo, plivamo, da se penjemo. Dodatna prednost je u tome što se ona sama štiti od trošenja. Jedino što joj ne prija jeste pasivnost. Sedenje, a pogotovo sa telom pognutim napred, slabi mišiće oko kičme.

Foto: Shutterstock

2. Žene i muškarci pate od istih bolova

Netačno! Žene se češće javljaju lekaru zbog problema u vratnom delu kičme, dok muškarci uglavnom imaju bolove u lumbalnom delu. Razlog je u različitim svakodnevnim aktivnostima. Mnoge žene se bave poslovima koji zahtevaju dugo stajanje, sedenje ili savijanje kičme. Sve to izaziva oštećenja u predelu ramena i vrata. Klasična muška zanimanja koja podrazumevaju fizički napor i podizanje tereta uzrokuju bolove u lumbalnom delu kičme.

3. Često pomaže samo operacija

Netačno. Bolovi u leđima nisu opasni po život, već upozoravaju na postojanje neravnoteže u telu. U 90 odsto slučajeva diskus hernija prolazi sama od sebe. Često je dovoljno poboljšati držanje, ojačati muskulaturu i sačekati dok se međupršljenska hrskavica ne vrati na mesto. U međuvremenu treba primenjivati terapiju protiv bolova.

Foto: Shutterstock

4. Bolovi u leđima mogu da se izleče

Netačno. U ortopediji izlečenje u većini slučajeva znači snalaženje u novim okolnostima. Bolove u leđima je, doduše, moguće lečiti, tako da pacijent više ne oseća bolove, ali je za izlečenje oboljenja kičme nadležno samo telo.

ISKORISTITE SEZONU! Zdrav doručak Džejmi Olivera sa jednom od NAJSLAĐIH VOĆKI!

5. Ako imate bolove, treba da ležite

Netačno. Kada vas uhvate bolovi u leđima, nipošto ne treba da mirujete. U više od 85 odsto slučajeva uzrok bolova u leđima jeste nedostatak kretanja. Ako legnete, samo ćete pogoršati stvari. Kao posledica ukočenog stava, mišići će postati napeti i dobićete još jače bolove. Ono što može da vam pomogne da pregurate dan su analgetici.

Foto: Shutterstock

6. Tvrdi dušeci su bolji

Netačno. Suviše tvrd dušek može da uzrokuje stvaranje luka u lumbalnom predelu i mišićnu napetost. Posledica: imaćete dugotrajne bolove zbog kojih nećete moći da spavate. Suviše mekani dušeci se takođe ne preporučuju, jer leđima ne daju neophodnu stabilnost.

SUNCE U KOSI! Evo kako da sami izbelite pramenove kod kuće!

7. Kičma uvek mora da bude prava

Netačno. Sigurno da leđima prija kada se držimo pravo, ali ne sve vreme i u svakoj situaciji. To što je kičma savitljiva ima svoje razloge. Ako ne pokrećete kičmu, rizikujete da vam se mišići zgrče i posledično dobijete bolove. Važno je i da osluškujete sopstveno telo.

Foto: Pixabay

8. Hodanje stvara bolove u leđima

Netačno. Mnogi ljudi veruju da hodanje izaziva probleme s kičmom. Međutim, tačno je upravo suprotno - za bolove u leđima uglavnom je odgovorno sedenje. Uspravan hod omogućava kičmi da sama održava sopstveno zdravlje i da se izleči. Pod uticajem kretanja pršljenovi se snabdevaju tečnošću i hranljivim materijama.

(VIDEO) DA LI STE VIDELI LEPŠU TRUDNICU? Điđi sa stomakom do zuba radi punom parom!

9. Ako vas bole leđa, imate problem s hrskavicom

Netačno. U 95 odsto bolove u zglobovima pršljenova izazivaju slabi mišići i skraćeni i neelastični ligamenti. Efikasno sredstvo protiv ovih problema jeste kretanje. Joga, či-gong i slični oblici kretanja stabilizuju duboku leđnu muskulaturu i time sprečavaju bol. Savet: ako želite da održite u formi hrskavicu između pršljenova, koristiće vam vežbe istezanja i savijanja.

Foto: Shutterstock

10. Ergonomski nameštaj je dobar za leđa

Netačno. Stolice koje se prilagođavaju obliku leđa doprinose pasivnosti mišića. Leđa moraju da ostanu u pokretu i kada sedimo. Zato često menjajte položaj, jer ono što škodi leđima zapravo nije sedenje, već nedostatak kretanja u ovom položaju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija