• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.09.2020

08:00

Oboleli od korone su lekarima rekli istu stvar! OVO JE NAJČEŠĆE MESTO GDE SU POKUPILI VIRUS!

Ljubav

Oboleli od korone su lekarima rekli istu stvar! OVO JE NAJČEŠĆE MESTO GDE SU POKUPILI VIRUS!

Podeli vest

Nova studija Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti uporedila je odrasle osobe obolele od koronavirusa i one sa negativnim rezultatom testiranja. Pokazalo se da je u prvoj grupi dva puta više ljudi koji su odlazili u restorane i to 14 dana pre nego što su se zarazili.

U studiji koja je objavljena u četvrtak analizirani su podaci 314 odrasle osobe koje su u julu testirane pozitivno na koronavirus jer su imali simptome: 154 njih bile su pozitivne, a 160 negativno.

Testovi su urađeni u 11 različitih zdravstvenih ustanova u 10 američkih država: Kaliforniji, Koloradu, Merilendu, Masačusetsu, Minesoti, Severnoj Karolini, Ohaju, Tenesiju, Juti i Vašingtonu, piše Si-en-en.

Foto: Reuters

Istraživači iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, ali i drugih institucija, pomno su ispitivali odgovore pacijenata na pitanje da li su nosili maske i pitanja o njihovim raznim aktivnostima u zajednici, uključujući i to da li su nedavno ručali u restoranu, odlazili u bar ili teretanu.

Podaci su pokazali da su 42 procenta odraslih koji su bili pozitivni na testiranju, imali blizak kontakt sa najmanje jednom zaraženom osobom, u odnosu na 14 procenata onih koji su bili negativni, a većina bliskih kontakata – 51 odsto bili su članovi porodice.

Istraživači su otkrili da je 71 odsto odraslih obolelih od Kovida-19 i 74 procenta osoba koje su negativne izjavilo da je uvek koristilo neki oblik zaštite za lice u javnosti.

Nije bilo značajnih razlika između pozitivnih i negativnih kada je u pitanju kupovina, okupljanje sa manje od 10 osoba u kući, odlazak na posao, odlazak u teretanu, salon i verske obrede kao i korišćenje javnog prevoza, navodi se u studiji.

Istraživanje treba dopuniti studijom sa većim brojem učesnika, a treba pomenuti da se u njemu nije pravila razlika između obroka unutar restorana i u baštama ove vrste ugostiteljskih objekata.

Naučnici su istakli da su restorani izdvojeni kao rizično mesto zaraze zbog cirkulacije vazduha, na šta nisu uticale mere nošenja maski i držanja fizičke distance jer „dok se jede i pije, ne može ni da se koristi maska“, piše u istraživanju.

Američka agencija za hranu i lekove istakla je da studija nije uvažila da su restorani u 10 pomenutih država primenjivali drugačije mere ograničenja što je bio jedan do deset nedostataka koje je izdvojila ova agencija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija