• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

17.09.2020

21:20

NAŠI STARI ZNAJU KOLIKO JE OVA BILJKA ZDRAVA...Za upalu bešike, noćno mokrenje, ali i REGULISANJE ŠEĆERA U KRVI!

Ljubav

NAŠI STARI ZNAJU KOLIKO JE OVA BILJKA ZDRAVA...Za upalu bešike, noćno mokrenje, ali i REGULISANJE ŠEĆERA U KRVI!

Podeli vest

Nema deteta koje se makar jednom nije "opeklo" na koprivu. Iako ume dobro da "zažari", kopriva je zapravo vrlo lekovita

Pomaže kod brojnih bolesti i tegoba, a najoznatija je kao dodatak isharni kod lečenja anemije. Ona je jedan od najboljih izvora hlorofila, koji povećava broj eritrocita i hemoglobina u krvi.

Pored hlorofila kopriva sadrži i tanine, glikokinin – supstancu koja snižava nivo šećera u krvi, mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, mravlju i sirćetnu kiselinu, acetilholin, histamin.

Kako je bogata kalcijumom, neizostavan je sastojak brojnih preparata za negu kose i noktiju.

Moćna riznica zdravlja

Ispostavilo se da ova korovska biljka daje izvanredne rezultate kod lečenja reumatizma, proliva, kamena u bešici, dijabetesa, niskog krvnog pritiska, unutrašnjih i spoljnih krvarenja.

Zanimljiva je i drevna terapija "žarenja" koprivom, koju su praktikovali stari Rimljani, a u lečenju reumatizma i artritisa, a čemu pomaže mravlja kiselina koja se nalazi u listovima i stabljici. Dokazano je i da pročišćava organizam, pa se zato preporučuje rekonvalescentima i malokrvnim osobama. Ima i diuretsko dejstvo, pmaže kod problema s bubrezima i mokraćnom bešikom, jer pospešuje izbacivanje toksina iz organizma.

Koristi se kao čak, tinktura, sok ali i u ishrani. Evo kako "leči" određene tegobe...

Dijabetes

Mešavina protiv dijabetesa priprema se od jednakih količina koprive, mahuna pasulja, lista duda, maslačka, lista borovnice i imele. Ovim čajem se uspešno spušta nivo šećera u krvi i blagotvorno deluje na pankreas.

Foto: Shutterstock

Upala bešike

Mešavina protiv upale bešike pravi se od 20 g koprive, 30 g kukuruzne svile, 20 g sitnice, 15 g hajdučice i 15 g breze. Lišće svih biljaka pomešati, pa 5 supenih kašika smese preliti litrom ključale vode, kuvati 2-3 minuta i ostaviti da se ohladi. Procediti i piti.

Obilne menstruacije

Mešavina protiv preobilnih menstruacija sadrži po 20 g virka, rusomače, koprive, hajdučice i kantariona. Tri kašike smese preliti s pola litra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti sat vremena. Procediti i popiti u gutljajima.

Noćno mokrenje

Za noćno mokrenje dece potrebno je pomešati 40 g semena koprive sa 60 g ražanog brašna i od toga zamesiti testo s malo kvasca i meda. Testo se podeli na 5 loptica i peče se na srednjoj vatri. Svako veče detetu treba davati jednu lopticu pred spavanje, mesec dana, a dva sata pred spavanje šolju čaja od kantariona, bez unosa tečnosti posle toga.

Za više vesti iz oblasti LEPOTE I ZDRAVLJA kliknite OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija