• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

20.09.2020

13:15 >> 13:19

Mesom protiv UMORA i RASEJANOSTI! Nutricionista savetuje šta jesti kada ste ANEMIČNI!

Ljubav

Mesom protiv UMORA i RASEJANOSTI! Nutricionista savetuje šta jesti kada ste ANEMIČNI!

Podeli vest

Anemija se uglavnom javlja zbog gubitka krvi, uništavanja crvenih krvnih zrnaca ili nesposobnosti tela da ih stvori dovoljno...

Anemija koju prati umor, rasejanost, a u težim slučajevima i nedostatak daha, znači da telo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca. Stanje se uglavnom javlja zbog gubitka krvi, uništavanja crvenih krvnih zrnaca ili nesposobnosti tela da ih stvori dovoljno. Postoji mnogo vrsta ove bolesti, a najčešća je ona nutritivna, koju uzrokuje nedostatak gvožđa, kaže nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga i dodaje da je, uz suplemente, crveno meso u tom slučaju najbolji izbor...

Ova praksa je SJAJNA za TRUDNICE! Drastično sprečava mogućnost komplikacija!

Dve vrste

- Gvožđe se u hrani nalazi u dva oblika: hem i nehem. Hem gvožđe se nalazi u mišićima i krvi, dok se nehem najviše nalazi u namirnicama biljnog porekla. Postoji jedna velika razlika između ova dva oblika, a to je stopa apsorpcije. Stopa apsorpcije hem gvožđa je oko 23 odsto i stabilna je, odnosno ne menja se pod uticajem drugih sastojaka prisutnih u hrani. Sa druge strane, stopa apsorpcije nehem gvožđa je mnogo manja i zavisi od brojnih faktora - objašnjava Jovana Srejić Ferluga.

Foto: Shutterstock

Čaj, kafa, alkohol

Čaj, kafu i kakao ne treba konzumirati uz obroke ako imate niži nivo gvožđa, jer polifenoli u ovim napicima smanjuju apsorpciju nehem gvožđa. Čini se da crni čaj ima najsnažniji efekat, navodi naša sagovornica.
- Unos alkohola pojačava apsorpciju gvožđa, ali ga ne treba koristiti kao sredstvo za regulisanje ovog minerala. Ukoliko osoba konzumira više od dva alkoholna pića na dan, može doći do preopterećenja gvožđem, što može da bude štetnije od blagog smanjenja nivoa - upozorava Jovana Srejić Ferluga.

Najbolji izvor hem gvožđa je crveno meso (svinjsko, junetina, govedina, jagnjetina), iznutrice (svinjska, goveđa i teleća džigerica), dok piletina, ćuretina i riba sadrže manju količinu ovog minerala.

- Nehem gvožđe se nalazi u žitaricama (pšenične pahuljice, ovsene pahuljice, graham hleb, ražani hleb), povrću (blitva, spanać, kopriva, zelje, soja), semenkama i jezgrastom voću (indijski orah, pistaći, seme suncokreta, badem), mahunarkama (pasulj, grašak, sočivo) - dodaje naša sagovornica.

Preskočite

Mlečni proizvodi i jaja su, sa druge strane, vrlo loši izvori gvožđa i ne samo to...

ZAŠTO VAM KOSA SPORO RASTE? 5 je mogućih razloga...

Foto: Shutterstock

- Kazeini iz mleka i određeni oblici kalcijuma sprečavaju apsorpciju gvožđa. Pored toga, osobe koje su alergične na kravlje mleko mogu da budu posebno podložne gubicima u crevima zbog nadražujućeg dejstva mlečnih proizvoda na sluznicu creva, što dodatno smanjuje mogućnost apsorbovanja potrebnih materija iz hrane. Čini se da jaja, a posebno žumance, takođe negativno utiču na apsorpciju gvožđa - navodi nutricionista.

ZGAZIĆE VAS KAO BUBAŠVABU! Oni pobeđuju u svakoj svađi, ne kačite se sa njima!

U kombinaciji s voćem

Zanimljivo je da voće i povrće pomažu apsorpciju nehem gvožđa, odnosno sadrže vitamin C i organske kiseline (na primer limunsku), koje povećavaju iskorišćavanje nehem gvožđa kada se konzumiraju u istom obroku.

Faktori rizika

Neki od faktora rizika su uzrast (deca su osetljivija zbog većih potreba), pol (ženski), postojanje čira ili gastritisa, prisustvo helikobakterije, oboljenja creva kao što su Kronova bolest, celijakija, ugradnja gastričnog bajpasa, intenzivna fizička aktivnost.

- Vitamin A i karotenoidi takođe pojačavaju apsorpciju gvožđa, i to na vrlo interesantan način. Ovi nutrijenti nadjačavaju negativan uticaj polifenola i fitata (koji se nalaze recimo u celom zrnu žita) na iskoristivost gvožđa. Takođe je pokazano da dodavanje suplementata vitamina A, zajedno sa preparatom gvožđa, daje bolje rezultate u lečenju anemije nego kada se unosi sam preparat. Važno je takođe znati da se nedostatak gvožđa (nutritivna anemija) ne može lečiti samo ishranom - neophodna je suplementacija koju će vam propisati vaš lekar - kaže naša sagovornica.
 

PRIMER JELOVNIKA

Foto: Shutterstock

Doručak: Sendvič sa sokom od citrusa

Sastojci: 60 g hleba, 30 g humusa, pola šolje svežeg povrća po izboru, čaša sveže ceđenih citrusa.
Priprema: Napravite sendvič od humusa i svežeg povrća i poslužite ga sa sokom od citrusa.

IMATE NAPADE ZA HRANOM PRED SPAVANJE! Evo koje NAMIRNICE NIKAKO ne bi trebalo da UZIMATE, to bi bio ŠOK ZA VAŠ ORGANIZAM!

Foto: Shutterstock

Užina: Puding sa bananom, bademom i čija semenkama

Sastojci: četvrtina šolje (40 g) čija semenki, šolja (240 ml) bademovog mleka, pola banane, 10 mlevenih badema.
Priprema: Potopite čija semenke u mlako mleko i ostavite da odstoje petnaestak minuta. Kada se puding zgusne, dodajte izgnječenu bananu i mlevene bademe

Foto: Shutterstock

Ručak: Stejk salata

Sastojci: 120 g bifteka, ispečenog u rerni u foliji, pola kašike maslinovog ulja, himalajska so, čili prah, kumin, šolja iseckane zelene salate, pola šolje rendane šargarepe, pola šolje rendane cvekle, listovi korijandera. Preliv za salatu: kašika limunovog soka, kašika maslinovog ulja, kašika senfa.
Priprema: Začinite biftek maslinovim uljem, solju, čili prahom i kuminom, pa pecite u zagrejanom tiganju. Poslužite preko začinjene salate.

NAMIRNICE KOJE UBIJAJU CELULIT! Većinu njih IMATE KOD KUĆE

Foto: Shutterstock

Večera: Salata sa teletinom

Sastojci: 100 g grilovane teletine, pola kašičice ljute paprike, kašičica belog luka u prahu, himalajska so, sveže mleven crni biber, kašika maslinovog ulja, šolja iseckane zelene salate, pola šolje rukole, pola šolje spanaća, komad slanine, kašika limunovog soka, pola čena belog luka, pola šolje iseckanog čeri paradajza, 30 g kockica avokada, 10 g semena suncokreta.
Priprema: Začinite teletinu sa paprikom, belim lukom u prahu, posolite, pobiberite, isecite na tračice i ispecite. Pomešajte sa ostalim sastojcima za salatu.

Šta sve treba da znate o autofagiji ili povremenom postu pročitajte OVDE.

A šta jesti kod dijabetesa tipa 2 čitajte OVDE

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija