• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti.rs/informer.rs

28.09.2020

23:15 >> 23:17

U Indiji se KUNU U OVAJ ZAČIN! Ubija bakterije, sprečava KANCER i podmlađuje, a stomak ga OBOŽAVA!

Ljubav

U Indiji se KUNU U OVAJ ZAČIN! Ubija bakterije, sprečava KANCER i podmlađuje, a stomak ga OBOŽAVA!

Podeli vest

Da li znate da Indija može da se pohvali da ima najmanje ljudi sa Alchajmerovom bolešću?

Upravo ovaj podatak je bio povod da se istražuju dejstva kurkume, budući da Indijci, u proseku, dnevno jedu tri grama ovog omiljenog začina, specifične arome i žutonarandžaste boje. U raznim jelima, naravno.

Međutim, kurkuma ne poboljšava samo ukus hrane, već ima i mnogobrojna lekovita svojstva. To je poznato još od davnina, zbog čega se koristila u tradicionalnoj ajurvedskoj, kineskoj i tajlandskoj medicini, za ublažavanje različitih simptoma.

Foto: Pixabay

Slično je i danas, kada naučne laboratorije svakoga dana obave, u proseku, 70 istraživanja o uticaju kurkume na naše zdravlje. Više od 4.000 studija je potvrdilo njen visok potencijal u lečenju! Za to je zaslužno stotinak njenih komponenti, od kojih je najvažnija kurkumin.

Stomak je obožava

Kurkuma ublažava digestivne probleme, upale i reumatske bolove. Deluje antibakterijski na gastritis i čir na želucu, ali i na druge bakterije. Pomaže u smanjenju lošeg, a poboljšava dobar holesterol. Utiče na smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Poboljšava pokretljivost zglobova

Kako je reč o odličnom antioksidansu, deluje na uklanjanje slobodnih radikala, sprečava oštećenja ćelija. Blagotvorna je u slučaju osteoartritisa, jer umanjuje bol.

Foto: Pixabay

Smanjuje upale u organizmu i oksidativni stres, dakle "okidače" za mnoge neurodegenerativne bolesti, pa eto pojašnjenja zašto može da bude dobra podrška kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Uz to, poboljšava pokretljivost zglobova, pomaže u smanjenju postoperativnih bolova... 

Ipak, najčešće se upotrebljava kod oboljenja stomaka i  Kronove bolesti, jer otvara apetit i stimuliše varenje.

Ne preporučuje se...

Ne preporučuje se osobama koje imaju kamen u bubregu, onima koji uzimaju antikoagulantne lekove, a u većim dozama ni trudnicama.

Leči Kronovu bolest i astmu

Stručnjaci za tradicionalnu medicinu preporučuju je i za lečenje astme, kašlja, kamena u žuči, kao i kožnih oboljenja i ekcema. Rezultati nekih studija pokazuju i da kurkumin sprečava razmnožavanje kancerogenih ćelija.

Foto: Pixabay

U Kini se, na primer, koristi za lečenje početnih stadijuma raka grlića materice. Posebno se dobrom pokazala kod stanja iscrpljenosti i umora.

Kako da napravite supu sa limunom i piletinom koja je prava riznica zdravlja pročitajte OVDE.

A kako da ukiselite kupus pročitajte OVDE.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija