• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: minutzamene.com

07.10.2020

12:20

PAD IMUNITETA I PREHLADA! Ovi ČAJEVI su NAJBOLJI LEK! Preporodiće vas i za TREN OKA ćete biti ZDRAVI KAO DREN!

Ljubav

PAD IMUNITETA I PREHLADA! Ovi ČAJEVI su NAJBOLJI LEK! Preporodiće vas i za TREN OKA ćete biti ZDRAVI KAO DREN!

Podeli vest

Samo prirodno.

Trenutno je na snazi period kada su sve češće prehlade zbog promene vremena. U nastavku možete pročitati neke prirodne metode pomoću kojim možete brzo i lako da ozdravite.

Ispiranje grla i nosa slanom vodom

Kada je nos u pitanju, upotrebite ovu taktiku u onim situacijama kada vam se čini da vam je nos suv, a osećate da vam se niz grlo sliva sluz.

Slani rastvor za nos je nešto što možete kupiti, ali i sami napraviti po sledećem receptu: 3 kafene kašičice nejodirane soli i 1 kašičicu sode bikarbone rastvorite u 250 ml vode (prokuvane ili destilovane). Stavite u neku staklenu, čistu, bočicu sa kapaljkom.

Foto: Shutterstock

Kako koristite ovaj lek za prehladu?

Stanite iznad lavaboa. Napunite kapaljku rastvorom, sipajte u jednu nozdrvu, a drugu pritisnite prstom i začepite. Pustite da se iscedi. Isto uradite i sa drugom nozdrvom. Isperite kapaljku dobro toplom vodom.

Slani rastvor za grlo spremate na drugačiji način. U 250ml vode dodajte pola kafene kašičice soli. Ne pijete, nego samo grgoljite vodu i ispirate grlo, pa ispljunete. To će omekšati sluzokožu grla i smanjii bolove, hrapavost i upalu.

Prirodni lek za prehladu

Med.

Možete ga dodati u čaj protiv prehlade sa malo limuna.  To je odlično za upaljeno grlo, a pomaže i kod kašlja. Dobar je jer ima antimikrološka svojstva.

Beli luk.

Kao i med, deluje protiv mikroba, a u tome je posebno koristan njegov sastojak alicin. On može smanjiti simptome, ali je u suštini bolji kao preventivna mera, nego kao lek protiv prehlade.

Probiotici su „dobre bakterije“ koje se mogu naći u nekoj hrani i popraviti mikrofloru vaših creva ako je narušena. Creva imaju važnu ulogu u razmeni hranjivih materija pa je za brže ozdravljenje jako važno da funkcionišu besprekorno. Probiotike možete naći u obliku suplemenata, ali i u nekim namirnicama kao što su kefir i jogurt.

Lan.

Prelijte seme lana vodom i stavite da proključa dok se smesa ne zgusne. Ne izgleda prijatno, ni preterano ukusno,  ali to možete popraviti sa malo meda i limuna. Ovo je super lek za prehladu, a konkretno za kašalj.
Ren.

ko ste ga jeli, verovatno znate koliko ren može biti moćan u otvaranju disajnih puteva. Za to je zaslužan njegov specifični aktivni sastojak-singrin koji mu daje ljutinu. U dobrom broju slučajeva biće dovoljno da poželite da spremite salatu ( ili onaj preliv za pečenje od svežeg rena)  i da ga narendate . Već to će pokrenuti lavinu iz vašeg nosa. Možete ga narendanog  pomešati sa malo meda. Tada je odličan protiv kašlja.

Čajevi za prehladu

Možete isprobati sledeće:

1. Čaj od đumbira – kod  nas još uvek nije nešto što smo navikli da imamo kod kuće, a trebalo bi. Između ostalog zato što je odličan lek za prehladu. Umiruje bolno grlo, onaj uporni iritantni kašalj, a posebno je dobar za smanjenje osećaja mučnine. Sadrži izvesne doze kapsaicina, piperina i gingerola koji deluju kao antioskidanti.

Foto: Shutterstock

Za pripremu ovog čaja za prehladu treba vam:

6-8 kašika svežeg korena đumbira koji treba izrendati,
malo cimeta,
malo sveže isceđenog soka od limuna,
4 šolje vode.

Ukoliko želite da zasladite čaj , najbolje je da dodate malo meda. Vodu prokuvate da proključa, a onda dodate đumbir. Kad se prohladi, pre nego što treba da ga pijete, dodajte cimet, med i limunov sok.

2. Kombuha nije čaj za prehladu, ali  je čajna gljiva dobra za imunitet. Napitak koji se pravi reakcijom čaja i ove gljive dobar je probiotik i bogat je vitaminima B pa može biti dobar podstrek za jačanje zdravlja i brže lečenje prehlade.

3. Čaj od koprive. Ovaj čaj ojačaće vam imunitet. Kopriva je bogata vitaminima i mineralima, a konkretno vitaminom C, gvožđem, cinkom magnezijumom i bakrom.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija