• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

28.10.2020

15:59

Simbol Noći veštica je prava JESENJA ČAROBNICA! Napravite HLEB, domaći sok i KOMPLETAN RUČAK sa mesom!

Ljubav

Simbol Noći veštica je prava JESENJA ČAROBNICA! Napravite HLEB, domaći sok i KOMPLETAN RUČAK sa mesom!

Podeli vest

Nekada davno bundeva je pomagala Indijancima da izdrže dugu i hladnu zimu, a kada ju je u Evropu doneo Kolumbo, prvobitno je služila kao hrana za stoku

Neodoljivi plodovi bundeve veselih i živih boja pravo su osveženje u tmurnim jesenjim danima. Nekada davno bundeva je pomagala Indijancima da izdrže dugu i hladnu zimu, a kada ju je u Evropu doneo Kolumbo, prvobitno je služila kao hrana za stoku. Danas je deo mnogih vrhunskih specijaliteta zahvaljujući ne samo finoći ukusa već i činjenici da je lako probavljiva i nutritivno vrlo bogata namirnica. Štaviše, ovaj simbol Noći veštica nosi titulu jedne od najzdravijih namirnica na svetu.

 

Od nesanice do raka kože

 

Bundeva obiluje vitaminima A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6, kao i kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, selenom, cinkom, magnezijumom, borom, kobaltom. Sadrži biljna vlakna, vredne masnoće, proteine i ugljene hidrate.

Foto: Shutterstock

Maska za lice

Za masku za lice, vrat i dekolte pomešajte četvrtinu šolje bundeve i jedno jaje. Ako vam je koža suva, dodajte kašiku meda, a ukoliko je masna, kašiku jabukovog sirćeta. Nanesite masku, ostavite da deluje 15-20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Folna kiselina iz bundeve pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, sprečava anemiju, podstiče obnavljanje ćelija, posebno kože i doprinosi normalnom funkcionisanju nerava. Linolna kiselina pak pomaže kod dermatitisa, ekcema, psorijaze, svraba, akni i upala kože, a prema najnovijim istraživanjima, odlična je zaštita i protiv raka kože.

Triptofan iz ovog povrća podiže raspoloženje, ublažava depresiju i nesanicu, dok je oleinska kiselina, inače vrlo zastupljena i u maslinovom ulju, od davnina poznata kao zaštitnik srca i krvnih sudova.

U narodnoj medicini bundeva se preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike. Povoljno deluje na probavu i pomaže kod zatvora, upale debelog creva i ostalih stomačnih tegoba.

Može da se nađe i na jelovniku dijabetičara pod uslovom da se ne zaslađuje, a ko ima psorijazu, treba da je jede svaki dan dok je u sezoni, kuvanu, pečenu u rerni ili kao sok. Takođe, sok se preporučuje za dobar rad bubrega i srca, za dobro varenje i raspoloženje.

Foto: pexels.com

Ovo povrće pomaže i kod proširenih vena - dovoljno je da se sveže rendana bundeva stavi kao oblog na bolna mesta i drži što duže, a zanimljivo je i da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama, uključujući i kandidu.

Lekovito ulje

Bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda, koji može da teži i više od deset kilograma, već i zbog uljevitih semenki, od kojih se pravi karakteristično ulje bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama.

Redovna konzumacija ovog ulja, što znači barem jedna kašika dnevno, ublažava tegobe sa povećanom prostatom, eliminiše crevne parazite, jača imuni i kardiovaskularni sistem, podstiče obnovu eritrocita, ublažava sindrom iritabilnog creva i otklanja bolove u zglobovima.
Od davnina se koristi kao izvrsno sredstvo za lečenje gorušice i opekotina, a koristi se i u službi lepote.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Hleb od bundeve

Sastojci: 550 g brašna, 300 ml mleka, 20 g kvasca, 50 ml maslinovog ulja, 200 g kuvane bundeve, kašičica šećera, malo soli, žumance za premazivanje
Priprema:
Rastopite kvasac u malo mlake vode, dodajte šećer, pa kad kvasac nadođe, sipajte ga u posudi u kojoj ćete mesiti testo. Dodajte mleko, ulje, pasiranu bundevu, brašno, so, pa umesite glatko testo. Ostavite da naraste, pa umesite testo u loptu. Ostavite da hleb još malo poraste (oko pola sata), pa ga premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.

Foto: Shutterstock

Punjena muskatna bundeva

Sastojci: veća muskatna bundeva, 250 g mesa po izboru, manja glavica crnog luka, četvrtina struka praziluka, 2 čena belog luka, šargarepa, 2-3 šampinjona, mala ljuta papričica, 2 kašike peršuna, začini po ukusu: biber, suvi začin, mlevena crvena paprika, 50 g pirinča
Priprema:
Bundevu isecite napola, očistite je od semenki i izvadite "meso". Posolite, pobiberite, prelijte s malo ulja i zapecite oko 15 minuta sa isečenom stranom nadole. Propržite seckani crni luk, dodajte praziluk, papričicu i šampinjone i ispržite ih. Dodajte krupno narendano "meso" bundeve i šargarepu i dinstajte dodajući po malo vode. Na kraju dodajte meso, propržite ga, dodajte pirinač, propržite i dodajte sitno seckan peršun i beli luk. Začinite po ukusu. Zapečenu bundevu okrenite, napunite je smesom od mesa, sipajte vrlo malo vode na dno, pokrijte folijom i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Možete posuti sa malo rendanog sira i vratiti da se sir otopi.

Foto: Shutterstock

Domaći sok

Sastojci: 1,5 kg očišćene bundeve, 3,5 l vode, 1 kg smeđeg šećera, sok od 5 limuna, cimet, mleveni đumbir
Priprema:
Bundevu očistite i isecite na kriške. U vodu dodajte šećer, iseckanu bundevu i kuvajte dok bundeva ne omekša. Kada je dovoljno mekana, propasirajte je, a zatim u ohlađenu propasiranu tečnost dodajte sok od limuna, cimet i đumbir po želji. Ako želite gusti sok, tečnosti dodajte i propasirano meso bundeve (količinu prema želji). Sipajte u sterilisane staklene flaše, ostavite da se ohladi, a zatim stavite u frižider. Potrošite u roku od sedam dana.

Kojih PET NAMIRNICA SU BOGATE PROBITICIMA ZA JAČANJE IMUNITETA čitajte OVDE.

A kako da napravite BRAUNI BEZ ULJA, BRAŠNA I ŠEĆERA čitajte OVDE.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija