• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

25.10.2020

19:50

Ove namirnice sadrže najviše VITAMINA D! A ako ga ne unosite u dovoljnoj meri rizikujete da obolite od DEMENCIJE! (SPISAK)

Ljubav

Ove namirnice sadrže najviše VITAMINA D! A ako ga ne unosite u dovoljnoj meri rizikujete da obolite od DEMENCIJE! (SPISAK)

Podeli vest

Vitamin D veoma je važan u ishrani jer sprečava nastanak depresije i jača imunološki sistem i kosti, a njegov nedostatak vezuje se za nastanak demencije i rahitisa. Često se navodi da su najbogatiji izvor vitamina D namirnice životinjskog porekla. Što je tačno, ali, ovde su takođe data i neka rešenja koja podrazumevaju vegansku ishranu.

Evo liste namirnica koje sadrže najviše vitamina D.

Riba 

Opšte je poznato da riba sadrži obilje nutrijenata, a losos je definitivno jedan od najboljih izvora vitamina D. Međutim, ne može svako da priušti kupovinu ove namirnice, pa je dobra vest da ga možete naći i u konzerviranoj tunjevini ili sardinama.

Foto: Shutterstock

Mleko 

Verujemo da se nećete začuditi što se na ovoj listi našla namirnica uz koju su odrasle mnoge generacije. Samo imajte na umu da mleko sa manjim procentom masnoće ima i manje vitamina D.

Jaja 

Naravno, kao i sa ostalim namirnicama, ni sa jajima ne treba preterivati, a najbolja su organska i sveža, proizvedena na farmi gde su kokoške na otvorenom.

Foto: Pixabay

Svinjetina 

Ako volite meso, najbolji način da povećate unos vitamina D je da jedete više svinjetine. U suštini, meso generalno nije najbolji izvor ovog vitamina, ali od svih vrsta mesa, svinjetina ga sadrži najviše, naročito kad su rebarca u pitanju.

Foto: Pixabay

Obogaćene žitarice 

Pretpostavljamo da ste do sada verovatno sto puta pročitali kako cerealije ne predstavljaju baš najbolji izbor za doručak. Ali, kao i sa ostalom hranom, sve zavisi od toga kako se hranite i koliko konzumirate ovu namirnicu. Ukoliko ne preterujete, biće odličan izvor nutrijenata, uključujući i vitamin D – najbolje bi bilo da pre kupovine pročitate deklaraciju.

Šitake pečurke 

Nažalost, vitamina D nema mnogo u biljnom svetu, a izuzetak nisu ni pečurke – od svih vrsta najviše ga sadrže šitake. Jednostavno ih ubacite u omlet i dobili ste ukusan obrok pun D vitamina!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija