• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

17.11.2020

22:55

Evo zašto ne bi smeli da spavamo pored UPALJENOG TELEVIZORA! Ovaj odgovor mnogo toga OBJAŠNJAVA!

Ljubav

Evo zašto ne bi smeli da spavamo pored UPALJENOG TELEVIZORA! Ovaj odgovor mnogo toga OBJAŠNJAVA!

Podeli vest

Izvori svetla tokom spavanja dovode do lošeg raspoloženje.

Mnogi ljudi imaju naviku da zaspe uz upaljeni televizor i kažu da im je tako lakše da utonu u san. Ako ste i vi deo te grupe, onda morate znati da vam to itekako remeti proces spavanja i ostavlja posledice na vaše zdravlje.

Po pitanju sna naučnici su saglasni - ljudsko telo treba da spava u potpunom mraku. Kada sunce izađe i pojavi se dnevno svetlo, receptori svetla u mrežnjači šalju nam signal da je vreme za buđenje i sprečavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizmu.

Foto: Pixabay

Situacija je obrnuta kada padne mrak. Tada telo dobija signal da je vreme za krevet i podstiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svetla poput upaljenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svetlo značajno remeti osnovne telesne funkcije, cirkadijarni ritam i ulazak u fazu spavanja u kojoj ćete se najbolje odmoriti.

To rezultira osećajem pospanosti, lošeg raspoloženja i teskobe kada se probudite.

Isto važi i za spavanje uz upaljeni kompjuter ili prigušena svetla - neurološka istraživanja pokazala su da oboje dovodi do lošeg raspoloženja. Stoga pokušajte da se rešite te navike. Ako ipak ne možete da zaspite bez televizora, obavezno ga podesite na gašenje u određeno doba noći kako biste smanjili posledice lošeg sna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija