• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/novosti/informer.rs

22.11.2020

09:11 >> 09:12

DUO ZA JAČI IMUNITET! Najukusniji način da PREVARITE GRIP i prehladu (RECEPTI)

Ljubav

DUO ZA JAČI IMUNITET! Najukusniji način da PREVARITE GRIP i prehladu (RECEPTI)

Podeli vest

Kombinacija cvekle i šargarepe, uz sve mere opreza i dosta ostalog povrća i voća na meniju, jedan je od najboljih i najukusnijih načina da vas ove jeseni zaobiđu i grip i prehlada

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno, jedna je od najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura i sadrži najširu lepezu vitamina i minerala koji štite srce i krvne sudove, leče anemiju i povišen holesterol, jačaju imunitet i imaju antikancerogena svojstva. I šargarepa predstavlja pravu malu apoteku. Čuva vid, jača imunitet, smanjuje rizik od moždanog udara i raka i odlična je za detoksikaciju jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A. Kombinacija cvekle i šargarepe, uz sve mere opreza i dosta ostalog povrća i voća na meniju, jedan je od najboljih i najukusnijih načina da vas ove jeseni zaobiđu i grip i prehlada.

Tri na dan

Iako je mnogima najukusnija kuvana, nema dileme, cvekla je najzdravija ako nije termički obrađena. Termičkom obradom dužom od 15 minuta gubi pojedine nutritivne vrednosti, a njih nije malo. Pored vitamina C, sadrži redak vitamin B12, kao i gotovo sve minerale - kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor...

Foto: Shutterstock

Sokovi za zdravlje

Sok od cvekle ima posebnu vrednost, jer je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i povoljno deluje na metabolizam. Od kilograma cvekle dobije se oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oljušti, sitno izrenda i prelije medom i sokom od limuna. Kad ova smesa malo odstoji, dobro se procedi i pije se u gutljajima celog dana. Sok od šargarepe je, s duge strane, odličan diuretik i čistač organizma, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta, dok u spoljnoj primeni zaceljuje i ublažava rane, čireve, opekotine i ekcem.

Crvena boja cvekle potiče od antocijana, moćnog zaštitnika od bolesti koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerogeno. Osim toga, potvrđena je i njena lekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba, a prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja. Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain, koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.

Cvekla je izuzetno korisna u lečenju malokrvnosti, posebno kod dece, jer sadrži visok procenat gvožđa. Zahvaljujući celulozi i pektinu, kojih ima u izobilju, povoljno deluje i na rad creva i njihovu peristaltiku (pokretljivost). Ipak, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocenim vlaknima, treba pojesti tri srednje glavice cvekle.

Šest nedeljno

Na narandžastoj boji šargarepa može da zahvali beta karotenu (koji se u jetri pretvara u vitamin A), a kojeg u toj meri nema ni u jednom drugom povrću. Slede vitamini K, C, E, B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalijum, mangan i molibden. Takođe obiluje vrednim antioksidansima, karotenoidima i antocijaninima.

Foto: Shutterstock

Zahvaljujući beta karotenu, ovo korenasto povrće pomaže u sprečavanju infekcija i osnažuje imuni sistem, dok redovno konzumiranje smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakte, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida i smanjuje kratkovidost, posebno kod dece.

Beta karoten je poželjan u ishrani obolelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog creva, grlića materice i same materice), jer se u njihovom organizmu, prema istraživanjima, obično nalazi manjak ovog nutrijenta. Osim toga, adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača znatno smanjuje izglede za dobijanje raka pluća i emfizema.

Šargarepa štiti kardiovaskularno zdravlje, smanjuje nivo lošeg LDL holesterola, podiže nivo dobrog HDL holesterola, a studije su pokazale da svako ko pojede više od šest šargarepa nedeljno smanjuje rizik od moždanog udara.

Zbog vrednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, anemije i bolesti uzrokovanih nedostatkom vitamina kao što su skorbut i rahitis.

2 RECEPTA:

Foto: Shutterstock

Vitamini u tegli

Sastojci: 4 cvekle, 4 šargarepe, 3 jabuke, celer, ceo limun, sok od 2 limuna, 6 kašika meda.
Priprema:
Cveklu, jabuke, celer i šargarepu oljuštiti, limun oprati, pa sve sitno samleti ili narendati. Tome dodati sok od 2 limuna i med, pa sve dobro promešati. Nakon toga staviti u tegle i čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru. Od navedene količine dobiju se oko 2 tegle, u kojima se nalaze vitamini koji otklanjaju umor, podižu imunitet, popravljaju krvnu sliku i okrepljuju.

Foto: Shutterstock

Zapečeno povrće sa ruzmarinom

Sastojci: 300 g šargarepe, 300 g bundeve, srednji krompir, srednja cvekla, 2 kašike ruzmarina, 3 čena belog luka, 4 kašike maslinovog ulja, pola kašičice soli, četvrtina kašičice mlevenog bibera.
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Pripremite veći plitki pleh, obložite ga papirom za pečenje. Povrće iseckajte na željenu veličinu (možete i na veće komade, ali ga onda pecite nešto duže), pomešajte sa maslinovim uljem i začinite. Povrće ravnomerno rasporedite po plehu i pecite u zagrejanoj rerni 30-35 minuta. U međuvremenu promešajte par puta i služite toplo.

KOSA NAJAVLJUJE SRČANI UDAR! 6 znakova koje ne smete da IGNORIŠETE pogledajte OVDE.

Ako ste opet GLADNI posle dva, tri sata, PAMETNIJE BIRAJTE namirnice! Šta je NAJZDRAVIJI DORUČAK pogledajte OVDE.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nikolić: Đilasovci sakrili prave fantome u svojim redovima!
Politika

Nikolić: Đilasovci sakrili prave fantome u svojim redovima!

Posle brutalnih laži o 40 000 “fantoma” iz Republike Srpske, o biračkom mestu u Areni koje nije postojalo i mnogih drugih budalaština koje su Đilasovci izmišljali kako bi našli izgovor i opravdanje za poraz na izborima, ali i paravan koji bi im omogućio da ruše nezavisnost i suverenitet naše zemlje, ne samo da se nisu izvinili građanima, nego su sakrili prave fantome, u svojim redovima, saopštila je Milica Nikolić, član Predsedništva Srpske napredne stranke.

28.03.2024

10:10

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija