• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

23.11.2020

08:21

CRNI KUMIN LEČI STOTINU BOLESTI! Nutricionista objašnjava kako treba komzumirati ULJE, a kako ZAČIN U PRAHU!

Ljubav

CRNI KUMIN LEČI STOTINU BOLESTI! Nutricionista objašnjava kako treba komzumirati ULJE, a kako ZAČIN U PRAHU!

Podeli vest

Nutricionista Ana Todorović razjašnjava da li kumin utiče na imunitet, kada pomaže, kako treba komzumirati ulje, a kako začin...

Crni kumin bije glas da je čaroban lek, eliksir mladosti, odličan za imunitet, o čemu se u poslednje vreme, a posebno zbog korone, mnogo govori.

- Crni kumin nije čaroban, ali jeste lekovit jer sadrži mnoštvo antioksidanata, vitamine C i A, kao i flavonoide koji pomažu u jačanju imuniteta. Ima gvožđa, i to u velikoj meri, što je odlično, jer često nismo svesni da nam je upravo gvožđe u padu - kaže nutricionista Ana Todorović.

Poznato je, takođe, da crni kumin leči probavne tegobe kao što su nadimanje, gasovi, a može da se koristi kao zrno ili samleven u prah.

- Litar ključale vode prelijte preko kašičice samlevenog crnog kima (vrlo je jak), poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Ovaj čaj možete da pijete ceo dan. Tu je i ulje crnog kumina koje obiluje omega 3 i omaga 6 masnim kiselinama i najbolje je koristiti ga za inhalacione svhre, kod prahlade, da se razbije sluz i za manje disajne tegobe i to prema uputstvu - savetuje nutricionista.

Foto: Pixabay

Ne postoje kontaindikacije, apsolutno je bezbedan i može da se daje maloj deci, kao i trudnicama, recimo tokom prva 2,3 meseca protiv jutarnjih mučnina, a ujedno pospešuje i laktaciju.

Istraživanja koja su vršena u Velikoj Britaniji na ispitanicima koji su bili na redukovanoj ishrani, pokazala su da se uz kumin u prahu postižu mnogo bolji rezultati u smislu mršavljenja. Ispitanici su uz dijetu jeli razmućen crni kumin (pola kašičice, maksimalno jedna) u jogurtu, što je sjajna preporuka za sve koji mogu da podnesu njegov intenzivan ukus.  

- Ide period slava kad teže varimo (previše) hrane, te u tom smislu možete da prepečete kašičicu kumina na teflonu i sažvaćete  tu smesu, pomalo, ne sve odjednom. Ovo utiče na to da se hrana lepo svari, smanjuju se stomačne tegobe, a i eliminiše neprijatan zadah - sugeriše Ana.

Foto: Pixabay

Kumin ili kim – u čemu je razlika?

Običan kim, za razliku od crnog kima ili kumina je uslovno rečeno manje „vredan“.

- Kumin je značajno bolji, bogatiji je antioksidansima, mada ako nemate crni kim, može da posluži i onaj običan. On takođe ublažava stomačne tegobe – isto treba da se sažvaće, a može da se koristi i kao čaj. Kada provri 700 ml vode, ubacite kašičicu kima, on je blaži, neće da se pretera. Osim toga, može da se doda u jogurt, ljudi to zavole, a mogu da se grickaju i komadići. Takođe, u prodavnicama zdrave hrane moguće je naći kombinaciju komorača, kima i korijandera koja izbacuje višak tečnosti iz organizma - navodi nutricionista.

ČUDO OD NAPITKA! Poboljšava probavu i topi masne naslage, a RECEPT pogledajte OVDE.

Korona VOLI ČISTA PLUĆA nepušača? PULMOLOG razvejava ovaj i ostale MITOVE O KOVIDU, a detalje pogledajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija