• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

29.11.2020

16:34 >> 16:48

ISTINE I ZABLUDE O LEKOVIMA - Da li se uvek piju PRE JELA, uz koju HRANU ne idu, koje su kombinacije FATALNE?

Ljubav

ISTINE I ZABLUDE O LEKOVIMA - Da li se uvek piju PRE JELA, uz koju HRANU ne idu, koje su kombinacije FATALNE?

Podeli vest

Koja terapija za lečenje korone se pokazala kao efikasna, na šta treba obratiti pažnju kada se koriste analgetici, kada sedativi stvaraju zavisnost, razjašnjava prof. dr Janko Samardžić, farmakolog

Prema rečima prof. dr Janka Samardžića, kliničkog farmakologa sa Medicinskog fakulteta u Beogradu pogrešno je reći da je neki lek najefikasiji u lečenju korone, jer za mali broj virusa postoji ciljani lek.

- Ipak, hidroksihlorokin je jako dobar za odrđene grupe pacijenata, kod akutne, burne infekcije u inicajalnoj fazi, baš kao i kod malarije - kada je početni tok bolesti jako buran kako bi stabilizovao stanje. Koristi se i kod autoimmunih bolesti i tada jako dobro deluje – smatra prof. dr Janko Samardžić.

Ovaj lek, inače, ima daleko manje neželjene efekte poput aritmija ili halucinacija u odnosu na hlorokin, dodaje profesor.

Foto: Shutterstock

Kako bi se izbeglo stvaranje trombova kod kovida, prvi lek odbrane je aspirin, a tek nakon toga (ako se ne pokaže dovoljno delotvornim), izbor pada na antikoagulantnu terapiju.

- Kao deo terapije, ali i preventivno može da se uzima vitamin D koji je sjajan za imunitet, a ne smemo zaboraviti na vitamin C, kao i cink – savetuje farmakolog.  

Foto: Shutterstock

Nijedan lek nije apsolutno bezbedan

Nijedan lek nije bez neželjenih dejstava uključujući i one koji se daju bebama, poput paracetamola, ako se uzimaju na svoju ruku, odnosno ako se sa njima preteruje (moguće je trovanje paracetamolom), a mogu da budu i opasne pojedine kombinacije.

- Kada kombinujte lekove, recimo, analgetike, vodite računa da se njihova neželjena dejstva ne sabiraju, tj. ne preklapaju, već da budu sa dijamatralno različitog spektra. Kod glavobolje analgetik treba uzeti čim krenu prvi znaci, poput aure, i to onaj za koji znamo da nam odgovara - sugeriše prof. dr Janko Samardžić.

Nije pravilo da sve lekove treba uzimati pre jela, na tašte…

- Sve više lekova se pravi tako da hrana ne utiče na njihovu apsorpciju, odnosno bioiskoristivost, ali postoje i izuzeci. Pojedini antibiotici ne idu uz mleko i mlečne proizvode (ne uzmajte ih 2-3 sata pre i posle terapije), lekovi za osteoporozu su takođe specifični, te se uzimaju na prazan želudac. Za analgetike ovaj savet ne važi – kaže profesor i dodaje da treba biti oprezan i sa pojednim namirnicama, pout grejpfruta (ovo ne važi za pomorandžu i limun) ili đumbira, koji mogu da uspore metabolizam lekova.

Foto: Shutterstock

Sedativi ne sa alkoholom

Kada je reč o zloupotrebi, lekovi za smirenje su jedni od najčešćih…

- Depresija se ne leči sedativima, mada oni imaju svoje mesto u inicijalnoj fazi, prve 2-4 nedelje, dok antidepresivi ne krenu da daju efekte. Lako se stvara zavisnost, te se već nakon 4-6 nedelja, recimo kod starih, mogu primetiti kognitivni poremećaju, gubi se koordinacija, lako padaju i imaju frakture. Nikako se ne smeju mešati sa alkoholom, jer to može da dovede do smrtnog ishoda usled gušenja – upozorava farmakolog.

Foto: Shutterstock

Sedativi vam neće reštiti problem na duže staze, već mogu nakratko da pomognu da prevaziđete trenutnu krizu, veliku tugu ili traumu, smatra prof. dr Samardžić.

- Treba ih ukidati postepeno, u suprotnom, kada se naglo prestane, prvobitni simptomi zbog kojih ste krenuli da ih uzimate se pogoršavaju. Tu spadaju foboje, panika i generalno anksiozno-depšresivni sindrom. Za razliku od sedativa, antidepresivi se uzimaju duže, od 9-12 meseci – objašnjava farmakolil i dodaje:

- Uzimajze ih pravilno da ne biste upali u zamke, dakle nikako na svoju ruku. Umesto toga možete i da prošetate 45 minuta minimum, to podiže nivo serotonina bolje od svakog antidepresiva.

PERŠUN nije samo začin - ČAJ leči STOMAČNE TEGOBE i uporne INFEKCIJE, a detalje pogledajte OVDE.

Skromni LOVOR za bolje ZDRAVLJE - Kako sa spremite ČAJ protiv PREHLADE i SIRUP protiv KAŠLJA, a detalje pogledajte OVDE.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija