• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ordinacija.hr

19.12.2020

10:30

OVIH 10 NAMIRNICA NIKAKO NE SMETE JESTI KADA IM ISTEKNE ROK Iz njih prete bakterije koje vas mogu TEŠKO OTROVATI

Ljubav

OVIH 10 NAMIRNICA NIKAKO NE SMETE JESTI KADA IM ISTEKNE ROK Iz njih prete bakterije koje vas mogu TEŠKO OTROVATI

Podeli vest

Ove namirnice nikako ne jedite ako im je istekao rok.

1. SVEŽI SIR

Tvrdi sirevi poput gaude ili ementalera mogu duže trajati u frižidetu jer će se na njima teže stvoriti buđ i množiti bakterije. Jednom kada se otvore, i takvi sirevi mogu trajati do 3 nedelje. Kada je reč o svežim sirevima, morate znati da su oni nešto podložniji nakupljanju bakterija i trebali bi se baciti čim primetite da se kvare ili jednom kad im je istekao rok trajanja. 

2. SALATA OD KROMPIRA

Salata od tune, jaja ili krompira su odličan dom za razvoj bakterija jer su im i izložene. Ako ste pre par dana pojeli par kašika salate od krompira, vratili u frižider i zaboravili da postoji, pre nego uzmete novi zalogaj morate znati da, ako su se u njoj stvorile bakterije, postoje velike šanse da ćete se otrovati hranom.

3. SVEŽE MESO

Kada je u pitanju sveže meso, često se radi i proizvodu na kojem piše do kojeg se dana mora prodati. Šta to znači za vas? Morate ga pojesti do tog dana ili ga odmah staviti u zamrzivač. Taj natpis „prodati do“ prodavaču govori do kada sme stajati na policama, a često se prodaje i po sniženoj ceni kako bi se sve prodalo do zadanog datuma. Sveže meso može biti i kontaminirano salmonelom, Ešerihijom koli i ostalim bakterijama.

Foto: Pixabay

Meso obavezno treba staviti u zamrzivač

4. MLEVENO MESO

Stručnjaci se slažu kako se mleveno meso mora pojesti ili zamrznuti do dva dana nakon kupovine – bilo da se radi o svinjetini, govedini, jagnjetini ili piletini. Kako je mleveno, bakterije koje su se u njemu već nalazile se tako mogu „umešati“ u sve meso i povećati šanse da ćete se otrovati hranom.

5. SUHOMESNATI PROIZVODI

Svi volimo nareske od mesa, ali ne kupujte ih nikada previše. Ako niste znali, salama od ćuretine može trajati samo 3-5 dana pa je važno da kupite samo onoliko koliko možete pojesti u tom razdoblju. Takvi proizvodi, ali pakovani, mogu trajati i do dve nedelje duže od tek narezanih, ali jednom kad otvorite pakovanje, opet se radi o 3-5 dana pa ih je pametno što pre pojesti. Ovakvi su proizvodi podložni razvoju bakterije koja se naziva Listeria, koja se razmnožava u hladnim prostorima poput frižidera, pa je jasno da namirnice nisu potpuno zaštićene samo zato što se nalaze tu. Neke od bakterija koje će uzrokovati bolest ne možete namirisati, videti ili osetiti ukus. 

6. RIBA

Riba nije ništa otpornija na bakterije od mesa i treba se konzumirati dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom je potrebno dobro je omotati i staviti u zamrzivač gde može trajati i par meseci.

7. SVEŽE BOROVNICE

Bez obzira gde ste ih nabavili, one ne traju dugo. Jagode možete jesti otprilike 3 dana nakon kupovine, a borovnice i nedelju dana. O kakvom god bobičastom voću da se radi, stavite ih u zamrzivač ako ih ne planirate odmah pojesti.

Foto: Shutterstock

Svako bobičasto voće ima svoj rok trajanja

8. ZELENO POVRĆE

Odnosi se to i na ono prethodno prano i narezano. Zeleno povrće može na sebi imati Ešerihiju koli, pa zbog sigurnosti je pametno pojesti ga do datuma označenog na pakovanju. Uostalom, ko želi jesti staru salatu…

9. ŠKOLJKE

Poput drugih morskih plodova, sirove školjke moraju biti u frižideru kako se ne bi razmnožile bakterije koje mogu uzrokovati otrovanje hranom. Dagnje i ostale školjke moraju se pojesti u roku od 5 dana nakon kupovine.

10. SOSEVI IZ TEGLE

Možda vam se čini kako oni mogu trajati večno, ali samo zato što su zatvoreni u tegli ne znači da im bakterije ne mogu ništa. Jednom kad ih otvorite, trebalo bi ih što pre potrošiti. Uz to valja imati na umu da kad jedemo često priborom kojim smo već nešto dirali vadimo iste te namaze, a tako samo možemo uzrokovati nastanak još više bakterija. Senf može tako trajati i do godine dana u frižideru, a majonez dva meseca. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija