• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: život plus/informer.rs

07.01.2021

18:33

TEK ŠTO STE POJELI MESO I KROMPIR, STIŽE TORTA! Evo kako da pomognete stomaku, ako ste ovih dana PRETERALI SA HRANOM I PIĆEM!

Ljubav

TEK ŠTO STE POJELI MESO I KROMPIR, STIŽE TORTA! Evo kako da pomognete stomaku, ako ste ovih dana PRETERALI SA HRANOM I PIĆEM!

Podeli vest

Ne treba preterati sa hranom tokom praznika, ali ako vam se omaklo reagujte brzo.

Šta savetujete ako se pretera sa pićem?

- Ako ste preterali sa alkoholom, što se nikako ne preporučuje, narednog dana možete primeniti stari recept protiv mamurluka - pijenje rasola. Međutim,s obzirom na to da u rasolu ima dosta soli, to može biti loše za bubrege i krvni pritisak..  - kaže Jasmina Ristivojević, nutricionista i dijetetičar.

Ko ima problem sa slabijim radom pankreasa i čestim skokom šećera, mora da bude umeren u konzumiranju kolača i torti, testenina i ugljenih hidrata.

- Ukoliko vam se jede nešto slatko, dobra preporuka je sok sa đumbirom i limunom, sa malo meda i cimeta. Kada popijete ovaj napitak, smanjuje se potreba za slatkišima - ističe Ristivojević.

Nadutost se leči sa dosta tečnosti.

Foto: Shutterstock

Osobe sa osetljivim digestivnim traktom, prilikom prejedanja, u kombinaciji sa masnom hranom, mogu imati nekoliko dana dijareju, što dovodi do čišćenja organizma, ali samim tim i do lošeg osećaja i meteorizme creva (nadutost), pa "uživanje" prilikom jela vrlo brzo prelazi u mučninu. Tada treba voditi računa o dovoljnom unosu tečnosti, prvenstveno o količini vode i nezaslađenog čaja koji pijemo.

Kako brzo i efikasno skinuti kilograme?

- Kilogrami koji se dobiju tokom praznika lako se i gube jer nisu dugo prisutni u našem telu. Problem je kod onih koji već imaju prekomernu telesnu masu, njihovi kilogrami koji su se taložili tokom praznika se sporije skidaju. Potreban je duži period da se vrate na pravilan režim ishrane kako bi došli do idealne telesne mase i idealnog zdravlja.

Najčešće se greši kada se svaki dan jede kao da je praznik, a pri tome se ljudi malo kreću. Savremen čovek se više umno troši, a manje fizički. Samim tim mora da promeni način ishrane i da je prilagodi stilu života. Bitno je da se vodi računa o pripremi hrane, o kombinaciji namirnica, vremenu i količini konzumiranja hrane.

Kako da se posle praznika vratimo u top-formu?

- Najbolje bi bilo da se krene sa čišćenjem organizma. Ukoliko niste baš preterali sa jelom, dovoljno je da jedan dan konzumirate samo voće i već sledećeg pređete da normalnu uravnoteženu ishranu - ističe Ristivojević.

Bitno je da se uvede fizička aktivnost. Za osobe koje se nikad nisu bavile sportom, preporučuje se svakodnevna šetnja u trajanju od barem 30 minuta. Ako "nemate vremena", onda probajte da krenete ranije na posao, pa prepešačite nekoliko stanica ili to učinite kad se vraćate kući. Ukoliko ste u mogućnosti, još bolje bi bilo da se šetate u prirodi.

Onaj ko je navikao na sportsku aktivnost bilo bi dobro da uvede ozbiljnije vežbanje, dva do tri puta nedeljno, i to na otvorenom. Vodite računa i o pravilnom unosu vode, tako što ćete svoju telesnu masu podeliti sa osam, a broj koji dobijete označava broj čaša vode koje treba da popijete u toku dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija