• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

11.01.2021

20:09

Protiv virusa i za JAČI IMUNITET! Ova aktivnost je ZDRAVA i ZIMI!

Ljubav

Protiv virusa i za JAČI IMUNITET! Ova aktivnost je ZDRAVA i ZIMI!

Podeli vest

Teretane i sale za fitnes nisu najbolje rešenje za održavanje kondicije u vreme pandemije. Izađite napolje i trčite, iako je hladno, a evo i zašto...

Ako ste navikli da vežbate i da redovno održavate kondiciju, a u vreme koronavirusa imate bojazan od zaraze, idealno rešenje je trčanje. Vežbanje na otvorenom je najzdravije, čak i kada su niske temperature. Stručnjaci kažu da možete trčati po zimi sve dok temperatura nije niža od 17 stepeni ispod nule, te se čini da će ova zima biti idealna za ovu vrstu rekreacije. Najbolje je trčati rano ujutru, ali nije loše da vodite računa i o tome kad je vazduh najmanje zagađen.

Foto: Shutterstock

Za trčanje obucite najsvetliju i najšareniju odeću

Motivacija je pola posla

Najbolje je početi sa šetnjom. Izađite napolje na hladan vazduh i duboko dišite, zato što je to odlično za zdravlje, i šetajte. Za trening obucite najsvetliju i najšareniju odeću, koja će vas oraspoložiti i motivisati. Najbolje je ako imate društvo, pa da tokom tih prvih šetnji imate sa kim da popričate, da vas neko odvrati od onog čuvenog: ne mogu više, odoh kući. Vežbajte i kod kuće, osetite taj dobar osećaj koji imaju svi oni koji vežbaju. Naviknite se na fizičku aktivnost pre nego što pređete na teži deo - trčanje po zimi.

Vežbe zagrevanja i voda

Pre nego što krenete napolje, popijte dosta tečnosti, najbolje vodu, a može i neki omiljeni prirodni napitak. Kada je hladno, teže osećamo da smo dehidrirali. Pijte vodu i za vreme trčanja čak i kada niste žedni. Vežbe zagrevanja su obavezne kada izađete napolje jer su mišići skloniji povredama kada je hladno. Vežbama se podiže temperatura u mišićima, a to će pomoći da vežbanje bude efikasnije. Najbolji rezultati zimskog trčanja postižu se - ujutru!

Foto: Shutterstock

Ne zaboravite na zagrevanje

Zašto je trčanje važno

Trčanje jača srce i u boljoj je formi kod onih koji trče. Broj otkucaja se spušta i teže se opterećuje. Što nam je manji broj otkucaja u minuti, dok smo u stanju mirovanja, to je naše srce jače i teže se opterećuje. Ljudi koji trče imaju zdravija pluća. Dok trčimo, naša pluća koriste veći kapacitet i više kiseonika.

Takođe, imajte na umu da je zimi metabolizam usporen, skladište se masti, osećamo zamor i telo se sprema da preživi hladne mesece. Zato je važno da pravilno vežbamo i da se hranimo pametno. Savet stručnjaka je unositi što više sezonske hrane koja koja jača imunitet.

Oprema: sintetički veš i maska!

Sintetika je idealna za vežbanje po zimi jer sintetička vlakna koja prianjaju uz telo sprovode znoj napolje i omogućavaju da se on ne hladi na vašoj koži. Čak i majice i donji veš treba da budu od veštačkih materijala. Ako nosimo pamučnu majicu, znoj ostaje na telu, pa osećamo da smo mokri i onda nam je hladno! Na lice stavite masku jer će tako vazduh biti ugrejan pre nego što stigne u pluća, a i bićete zaštićeni od virusa.

Foto: Shutterstock

Kada trčite izbegavajte pamučnu odeću

Prvo obucite tanak sloj od sintetičkog materijala koji će upijati znoj. Zatim obucite nešto vuneno kao izolaciju, pa preko vodootporan sloj odeće, na primer neku tanju jaknu. Obuća treba da bude za pola broja ili broj veća, tako da možete obuti toplije čarape. Ruke zaštitite rukavicama. Trčite duže i sporije, a ne brzo i kratko.

TRČITE U TOALET čim POPIJETE KAFU? Lekari objasnili ZAŠTO se to DOGAĐA!

Male TAJNE velikih ZVEZDA! Lepota je u kockici LEDA ili zrnu KAFE!

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija