• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

13.01.2021

19:23

3 SUPLEMENTA koja mogu da oštete SRCE! Obratite pažnju šta unosite u organizam!

Ljubav

3 SUPLEMENTA koja mogu da oštete SRCE! Obratite pažnju šta unosite u organizam!

Podeli vest

Etikete na bočicama obećavaju bolje zdravlje, ali ovi dodaci mogu da vam naštete.

Održavanje zdravlja srca zahteva kombinaciju strategija, kao što je zdrava ishrana, redovno vežbanje i kontrola stresa. Dodavanje dijetetskog suplementa može izgledati kao još jedno sredstvo zaštite.

Ali budite oprezni. Za razliku od lekova na recept, suplementi se često prodaju bez dokaza da deluju ili su bezbedni. Ne postoji način da saznamo šta se zaista nalazi u tabletama ili napicima, jer FDA ne procenjuje da li je proizvodnja dodataka visokog kvaliteta. Sledeći dodaci mogu predstavljati srčani rizik.

Pirinač od crvenog kvasca

Pirinač od crvenog kvasca pravi se od vrste kvasca uzgajanog na belom pirinču. Dodaci sadrže monakolin K, koji je identičan aktivnom sastojku u leku za snižavanje holesterola lovastatinu (Mevacor). Male studije sugerišu da bi takvi suplementi sa visokim količinama monakolina K mogli biti efikasni, što može biti privlačno ljudima koji ne podnose statinske lekove.

Rizici za srce: Ne može se reći koliko monacolina K sadrže suplemenata. - Neki proizvodi sadrže malo ili nimalo aktivnog sastojka, a drugi imaju istu količinu kao niska doza koju uzimate na recept. To bi moglo biti u redu ako ne uzimate statin, ali ako uzimate, možda biste uzimali previše lekova koji mogu prouzrokovati bolove u mišićima ili čak po život opasan raspad mišića koji može oštetiti druge telesne organe - kaže dr Piter Koen, vanredni profesor medicine na Harvardu.

Arginin

Arginin je aminokiselina i gradivni blok azotnog oksida, molekula koji pomaže u opuštanju i otvaranju krvnih sudova. Dodaci arginina se prodaju kao način za povećanje cirkulacije, snižavanje krvnog pritiska i promociju erekcije.

Rizici za srce: Osobe sa srčanim oboljenjima treba da izbegavaju arginin. Studija uticaja ove aminokiseline na preživele od srčanog udar morala je biti zaustavljena rano, nakon što je šest osoba koje su uzimale suplement umrlo. Arginin može dovesti do preniskog pada krvnog pritiska ako već uzimate lekove za lečenje stanja. Ako uzimate razređivače krvi, to može povećati rizik od krvarenja. A ako uzimate ACE inhibitore, to može dovesti do skoka nivoa kalijuma.

Foto: Shutterstock

Dodaci belog luka

Tablete od belog luka obećavaju smanjenje nivoa holesterola i krvnog pritiska. Studije su različite o efektima na holesterol, bez obzira da li tableta sadrži sveži beli luk, sušeni beli luk u prahu ili ostareli ekstrakt belog luka. Studije sugerišu da dodaci belog luka mogu malo smanjiti krvni pritisak.

Rizici za srce. Dodaci belog luka mogu povećati nivo i efekte nekih lekova za zdravlje srca, kao što su razređivači krvi (uzrokuju krvarenje), lekovi za snižavanje holesterola (uzrokuju oštećenje mišića) i lekovi za krvni pritisak (izazivaju opasne padove krvnog pritiska).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PET VELIKIH ISTINA O IMUNOM SISTEMU! Ovo moramo svi da ZAPAMTIMO
Ljubav

PET VELIKIH ISTINA O IMUNOM SISTEMU! Ovo moramo svi da ZAPAMTIMO

Imuni sistem upravo je to – sistem koji je teško naterati da uvek radi besprekorno. Kako bi funkcionisao, to zahteva ravnotežu i sklad. Iako medicina svakim danom napreduje, i dalje postoji mnogo toga što istraživači ne znaju o zamršenosti i međusobnoj povezanosti imunoloških odgovora

12.01.2021

13:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija