• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/Informer.rs

26.01.2021

13:44

SAMO JEDNA ŠOLJA OVOGA ČINI ČUDA ZA VAŠE ZDRAVLJE! Dobar je za imunitet i srce, ali to nije SVE

Ljubav

SAMO JEDNA ŠOLJA OVOGA ČINI ČUDA ZA VAŠE ZDRAVLJE! Dobar je za imunitet i srce, ali to nije SVE

Podeli vest

Kefir je namirnica specifičnog ukusa. Takođe je i namirnica koju su mnogi zavoleli, možda ne u početku zbog ukusa, ali svakako zbog delotvornih sastojaka i dobrobiti koje pruža našem telu

Kefir je fermentisani proizvod, a čine ga enzimi i mikroorganizmi. Upravo oni utiču i na dobro zdravlje organzma.

 - Kefir je osvežavajući dijetetsko probiotički napitak iz fermentisanog mleka koji sadrži ugljene kiseline i etil alkohol. Pored proteina, sadrzi i vitamine A, B1, B2, B6, B12, vitamin D, niacin, vitamin E, folnu i nikotinsku kiselinu. Od minerala sadrži kalcijum i magnezijum. Kalcijum ulazi u sastav kostiju, zuba i reguliše zgrušavanje krvi. Magnezijum je važan u enzimskim procesima i učestvuje u proizvodnji energije, štiti krvne sudove i učestvuje u metaboličkim procesima masti, proteina i ugljenih hidrata i fosfor veoma važan za rast i održavanje energije -  objašnjava nutricionista Branka Mirković.

Brojnim studijama je utvrđeno da kefir povoljno deluje na gotovo ceo organizam, a preporučuje se i deci. Evo koje sve benefite kefir ima po zdravlje:

1. Može da reguliše holesterol

Ispitanici koji su pili redovno kefir zabeležili su, nakon 8 nedelja, smanjen nivo holesterola. 

Nutriinositi objašnjavaju da u ovom slučaju, probiotici koji se nalaze u kefiru igraju značajnu ulofu. Oni regulišu količinu holesterola koja se apsorbuje iz hrane i tako regulišu njegov ukupan nivo u organizmu.

2. Doprinosi stabilizaciji nivoa šećera u krvi

2015. godine sprovedena je studija u kojoj su učestvovali ispitanici koji boluju od dijabetesa. Nakon perioda od 2 meseca ustanovljeno je da su oni koji su svako jutro započinjali čašom kefira imali niže vrednosti šećera u krvi.

Foto: Shutterstock

Kefir

3. Povoljno deluje na rad bubrega, jetre, srca i nervnog sistema

Kefir je bogat vitaminima B1, B12 i vitaminom K. Izvrstan je izvor biotina, vitamina B koji pomaže telu da apsorbuje ostale vitamine B grupe, kao što su folna kiselina, pantotenska kiselina i B12.

Značaj unosa dovoljne količine vitamina B je višestruk. On reguliše rad bubrega, jetre, srca i nervnog sistema. Takoše, pomaže u olakšavanju kožnih problema i održavanju mladolikog ozgleda.

4. Reguliše rad digestivnog trakta

U crevima se nalaze dobre i loše bakterije, a održavanje ravnoteže među njima je vrlo važno. Kefir sadrži dobre probiotske kulture koje regulišu rad creva, pomažu im da bolje vare hranu, ali sprečavaju nadimanje i dijareju. 

Nutricionisti savetuju da se i nakon konzumianja antibiotika, pojača unos kefira, kako bi rad creva ostao dobar.

5. Dobar za imunitet 

Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i podstiče brži oporavak organizma nakon bolesti i virusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OJAČAJTE IMUNITET OVIM NAMIRNICAMA! Većinu njih već imate KOD KUĆE
Ljubav

OJAČAJTE IMUNITET OVIM NAMIRNICAMA! Većinu njih već imate KOD KUĆE

Nenadmašan kada je jačanje imuniteta u pitanju. Pomaže i kod upala – smanjuje ih i time ima dvostruko dejstvo. Može se koristiti svež i u prahu i to dodavanjem u variva, jogurt pa i kolače. Ishrana u kojoj je uključen đumbir daje odlične rezultate kod različitih upalnih stanja

15.01.2021

12:17

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija