• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: net.hr/Informer.rs

27.01.2021

16:17

Ako pijete ovaj ČAJ zaštitićete organizam od 9 OPASNIH BOLESTI!

Ljubav

Ako pijete ovaj ČAJ zaštitićete organizam od 9 OPASNIH BOLESTI!

Podeli vest

Cvet hibiskusa je lekovit, a ujedno je veoma lepog ukusa.

Prema izgledu, hibiskus spada među najlepše cvetove na svetu, a boje variraju od svetložutih do tamnocrvenih boja. Poznat je i po imenu kineska ruža. Od ove biljke najčešće se sprema čaj, ali se može koristiti u kozmetici i kuhinji.

Delotvoran kod mnogih tegoba

Čaj od hibiskusa u sebi sadrži limunsku kiselinu i kiselinu hibiskusa. Osim toga, u njemu se nalaze snaži antioksidansi antocijani, flavonoidi, pektin i fitosterol. Sve je to jako važno za zdravlje ljudskog organizma. U nešto manjim količinama mogu se naći i gvožđe i aminokiseline, a sadrži i vitamin C.

Ovaj čaj priprema se jednostavno, gotovo kao i svaki drugi čaj. Za šoljicu čaja od hibiskusa biće vam potrebno 2 dl vode i jedna kašičica suvog cveta hibiskusa. Suvi cvijet prelijte ključalom vodom i ostavite da tako stoji oko 15 minuta. Nakon toga procedite i pijte u gutljajima. Po želji možete da dodate limun i med pa time dodano pojačati zdravo delovanje.

Čaj od hibiskusa delotvoran je kod povišenog holesterola, povišenog krvnog pritiska, gripa i prehlade, pomlađivanja kože, viška kilograma, probavnih tegoba, lošeg raspoloženja, dijabetesa, bolesti jetre, rashlađivanja tela, raka, anksioznosti...

Top 9 načina kako čaj od hibiskusa deluje na telo:

Foto: Pixabay

1. Smanjuje holesterol

Čaj od hibiskusa smanjuje nivo lošeg holesterola,  čime štite organizam od bolesti srca. Uz to, štite se i krvni sudovi od oštećenja. Hipolipidemična i hipoglikemijska svojstva ovog čaja mogu biti korisna onima koji pate od poremećaja šećera u krvi,  kao što je dijabetes. Istraživanje sprovedeno na pacijentima s dijabetesom tipa 2 pokazalo je kako konzumacija ovog čaja snižava holesterol i trigliceride, što pomaže u upravljanju tom nepredvidivom bolešću.

2. Štiti jetru

Antioksidativna svojstva čaja od hibiskusa pomažu u lečenju bolesti jetre. Oni pomažu da se vaše telo zaštiti, jer neutrališu slobodne radikale, prisutne u tkivima i ćelijama. Zapravo, poboljšava celokupno zdravlje organizma.

3. Pomaže protiv karcinoma

Čaj od hibiskusa sadrži protokatokusnu kiselinu koja ima antioksidativna svojstva.  Hibiskus usporava rast kancerogenih ćelija, ojačava organizam i olakšava posledice koje karcinom ostavlja na organizam.

4. Protivupalni i antibakterijski agens

Hibiskus je bogat askorbinskom kiselinom poznatom pod nazivom vitamin C. Vitamin C je neophodan hranjivi sastojak tela koji podstiče imunitet.  Zbog svojstava ovog vitamina, čuvaće vas od zaraza, prehlada i gripa. Takođe, može da se koristi za lečenje nelagode uzrokovane povišenom telesnom temperaturom.

5. Ublažava menstrualni bol

Jedna od prednosti čaja od hibiskusa za žene je olakšavanje grčeva i bola tokom menstruacije.  Osim toga, pomoći će u ponovnom uspostavljanju hormonske ravnoteže, što može da smanji neke simptome menstruacije i menstrualnog ciklusa. Smanjiće i promene raspoloženja i depresiju.

6. Odličan protiv depresije i anksioznosti

Zbog vitamina i minerala poput flavonoida, konzumiranje čaja od hibiskusa može smiri nerve nakon pretrpljenog stresa.  Koristi se za smanjivanje anksioznosti, stresa i depresije, jer umiruje um i telo.

7. Poboljšava probavu

Ovaj čaj, kao i ostali podstiče mokrenje, ali i bolji rad creva. Ima diuretska svojstva, pa se može koristiti za lečenje zatvora. Ujedno će pomoći poboljšavanju zdravlja sistema za varenje. Na ovaj način smanjićete i rizik od rakla debelog creva.

8. Gubitak težine

Osim što poboljšava probavu, koristan je i pri mršavljenju. Nakon konzumiranja hrane bogate ugljenim hidratima, pijte čaj od hibiskusa. Studije su pokazale da ekstrakt hibiskusa smanjuje apsorpciju skroba i glukoze, pa može da pomogne gubitku telesne težine. Takođe, zaustavlja proizvodnju amilaze, što pomaže u apsorpciji ugljenih hidrata i skroba. Iz tog razloga ćete naći ekstrakt hibiskusa u mnogim dodacima za mršavljenje.

9. Spuštanje krvnog pritiska

Kod prehipertenzije ili hipertenzije, posebne kod starijih osoba, čaj od hibiskusa je pravi prirodni lek. Ima antioksidativna svojstva i može da snizi krvni pritisak za gotovo 10 jedinica. Kako biste to postigli, potrebno je da pijete oko tri šoljice čaja na dan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59