• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.02.2021

08:45

EVO KAKO DA SPREČITE STVARANJE KAMENA U BUBREGU! Sedam načina koji provereno RADE

Ljubav

EVO KAKO DA SPREČITE STVARANJE KAMENA U BUBREGU! Sedam načina koji provereno RADE

Podeli vest

Zbog nedostatka tečnosti u telu nastaju mikroskopski kristali i naslage u urinu. Kamen u bubregu se javlja zbog: dehidracije, gojaznosti, naglog mršavljenja, nezdrave ishrane

Evo kako na prirodan način da sprečite stvaranje kamena u bubregu:

1. Hidratacija - voda je izvor života. Setite se toga, pa pravac na česmu, sipajte sebi vodu i popijte. Osobe koje imaju pesak ili kamen u bubregu često su od lekara savetovane da piju što više vode - po mogućnosti oko 3 l čiste vode na dan!

2. Smanjite natrijum

Ako jedete veliku količinu natrijuma, nastaje kamen u bubregu.

Hrana koja sadrži velike količine natrijuma je: prerađena hrana, konzervirana hrana, krekeri, slana hrana, suhomesnati proizodi, brza hrana i td.

3. Više povrća, manje mesa

Ako jedete mnogo crvenog mesa, živinskog mesa, jaja i morskih plodova dolazi do stvaranja i akumulacija mokraćne kiseline. Ove proizvode zamenite mahinarkama.

Foto: Shutterstock

Bubrezi i kako da ih sačuvate

 

4. Recite NE strogoj dijeti

Dijeta je stres za organizam, a to nikako nije dobro za bubrege.

5. Ne odričite se kalcijuma

Ako želite da izbegnete kamen u bubregu - smanjite kalcijum, ali ga ne smete izbaciti iz ishrane jer može dovesti do povećanog stvaranja kamena u bubregu. Kalcijum u kombinaciji sa oksalatima imaju tedenciju da se vežu u crevima, čime smanjuju stvaranje kamena.

Na primer: salata od svežeg spanaća može prouzrokovati stvaranje kamena u bubregu, ali ako spanać pospete sa sirom, izbećićete ovu nus pojavu.

6. Zdrava težina

Gojaznost prouzrokuje stvaranje kamena u bubrezima. Osobe sklone gojaznosti više jedu slanu, prerađenu hranu, kao i brzu hranu i meso.

7. Povećajte konzumiranje magnezijuma

Magnezijum će verovatnoću stvaranja kamena u bubregu svesti na minimum.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija