• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: edukacija.rs

02.03.2021

23:16

DA LI ZNATE ŠTA JE AUTOFOBIJA? Ovo stanje je mnogo intenzivnije od usamljenosti!

Ljubav

DA LI ZNATE ŠTA JE AUTOFOBIJA? Ovo stanje je mnogo intenzivnije od usamljenosti!

Podeli vest

Sve češće oboljenje, autofobija, predstavlja poremećaj anksioznosti koji se manifestuje kroz strah od ideje i samog iskustva da osoba bude sama

Poput i drugih anksioznih poremećaja i autofobija (monofobija) vodi do fizičkih i psihičkih simptoma, a može da utiče na svakodnevni život pojedinca.

Autofobija je strah od toga da osoba provodi vreme sama sa sobom, a pogrešno se izjednačava sa osećajem usamljenosti. Dok usamljena osoba žudi za socijalnom interakcijom, oni koji pate od autofobije osećaju strah kada ostanu sami.

Uzroci autofobije

Uzroci su nepoznati, a austofobija može biti posledica događaja iz detinjstva, bilo da je u pitanju razvod roditelja ili pak smrt jednog od njih. Osobe koje pate od autofobije imaju i strah od toga da će ih voljena osoba napustiti.

Foto: Pixabay

Autofobija može biti posledica događaja iz detinjstva

Simptomi autofobije

Osobe koje imaju ovu fobiju osećaju se nesigurno kada su same, ne mogu da dišu i uznemirene su. Takođe, prisutan je stalan strah od toga da će ih voljene osobe ostaviti. Uz to, kada se osoba sa ovom fobijom nađe sama, misli da će se onesvestiti ili umreti i ne može da obavlja normane aktivnosti, jer samo razmišlja o tome da je sama.

Uz psihičke, autofobija može da uzrokuje i fizičke simptome kao što su panični napadi, mučnina, ubrzan rad srca, preznojavanje, nesvestica i drhtanje.

Ono što je važno naglasaiti jeste da su osobe koje pate od autofobije uglavnom svesne da je njihov strah iracionalan, ali ne mogu da kontrolišu simptome fobije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija