• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Citymagazine.rs

04.03.2021

07:43

OVE NAMIRNICE MOGU DA UBLAŽE SIMPTOME ASTME! Opuštaju disajne puteve, smanjuje upale i otoke

Ljubav

OVE NAMIRNICE MOGU DA UBLAŽE SIMPTOME ASTME! Opuštaju disajne puteve, smanjuje upale i otoke

Podeli vest

Ne postoji jednostavni način za izlečenje astme, a naročito ne preko izbora jedne magične namirnice, ali ishrana može da ima efekat olakšavanja simptoma ove bolesti

Generalna preporuka lekara je raznovrsna ishrana, a kao konkretan primer navodi se mediteranska varijacija. To znači puno zdravih masti, ribe, integralnih žitarica, voća i povrća. Treba voditi računa o tome da višak kilograma može pogoršati ovu bolest, te je svakako u interesu ljudi održavanje zdravog načina ishrane i stasa. O svemu ovome treba se savetovati sa lekarom i ne treba preduzimati drastične korake i promene, ali po pojedinim istraživanjima, namirnice o kojima ćete pročitati u nastavku mogu da olakšaju simptome astme.

Jabuke i pomorandže

Voće je zdravo iz više razloga, a kada je u pitanju olakšavanje simptoma astme, to je zbog toga što sadrži beta karoten i vitamine C i E koji pomažu u smanjivanju upale i otoka u plućima. Jabuka i citrusno voće posebno su bogati ovim sastojcima i preporučuje se njihovo svakodnevno konzumiranje.

Foto: Shutterstock

Namirnice koje ublažavaju astmu

Losos

Nisu sve masti jednake i nemaju isti efekat na organizam, a mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline mogu biti veoma dobre za organizam, baš kao i omega-3 masne kiseline. One su i inače zdrave za ljude, a naročito za one obolele od astme. Pronalaze se u lososu, ribi koja je veoma moćan saveznik u borbi protiv mnogih bolesti. Losos je bogat i vitaminom D, koji se u poslednje vreme spominje iz više značajnih razloga.

Đumbir

Ne samo da je dobar za smirivanje stomaka, već je i koristan u olakšavanju simptoma astme. Istraživanja su pokazala da đumbir u sebi sadrži sastojke koji mogu da opuste disajne puteve. Njegov koren se može dodati u pirinač, povrće i druga jela, a pored toga naravno, i piti kao čaj.

Spanać

Pored često pominjanih vitamina i minerala, spanać sadrži i folnu kiselinu (vitamin B9), vrlo važnu za borbu protiv astme. Pokazalo se da deca koja nisu unosila dovoljno folne kiseline i vitamina D imaju čak 8 puta veću šansu da imaju simptome astmatičnog napada u odnosu na onu decu koja su unele dovoljno ovih sastojaka.

Nar

Treba malo strpljenja da se dođe do upotrebljivog dela nara, ali vredan je truda zbog svojih sastojaka. Bogat je antioksidansima koji mogu da smanje upale disajnih organa, a pored toga, može da smanji i nivo oštećenja na plućnom tkivu. Može se konzumirati svež ili u vidu soka, oba oblika donose iste benefite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17