• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.03.2021

10:46

OVO SU NAJČEŠĆE ALERGIJE KOD ODRASLIH! Obično su bezazlene, ali ponekad mogu imati i FATALAN ISHOD!

Ljubav

OVO SU NAJČEŠĆE ALERGIJE KOD ODRASLIH! Obično su bezazlene, ali ponekad mogu imati i FATALAN ISHOD!

Podeli vest

Javljaju se u raznim oblicima i razlikuju se prema težini, od blagih do teških, koje mogu imati i fatalan ishod. Evo šta sve morate da znate o alergijama!

Simptomi alergije mogu biti curenje nosa, kašalj, kijanje, ali i simptomi u kojima je ugrožen život osobe, poput gušenja ili anafilaktičkog šoka.

Osetljivost na hranu i učestali probavni problemi mogu biti neki od simptoma alergije na hranu ili neki njen sastojak. Smatra se da se alergije najčešće javljaju u detinjstvu, ali mogu se javiti i u odraslom dobu.

Zašto se alergija javlja u odraslom dobu?

Jedna studija je pratila 40.000 ispitanika i otkrila da 10 odsto njih ima alergiju na hranu, a kod polovine se ona javila barem jednom u odraslom dobu. Američki naučnici koji se bave proučavanjem alergija, astme i imunologije dodaju još kategorija na koje bi trebalo da obratite pažnju, objašnjavajući da sledeće grupe hrane čine oko 90 odsto svih alergijskih reakcija kod odraslih.

To su: jaja, gluten i soja.

Kako izgledaju simptomi alergija kod odraslih

Ako mislite da je došlo do razvoja alergije, ovo su simptomi na koje bi trebalo da pripazite: bol u stomaku, povraćanje, otežano gutanje, otežano disanje, osip, svrab u grlu ili usnoj šupljini.

Foto: Shutterstock

Šta uraditi?

Ako nakon obroka primetite neprijatne simptome, vreme je da počnete da pratite koje ih to namirnice podstiču. Ako niste sigurni koje su namirnice u pitanju, pokušajte pola dana da budete bez hrane radi brzog olakšanja. Ako jedete raznolike obroke u jednom danu, teško je pronaći pravi uzrok, stoga se možete obratiti lekaru i razgovarati o testovima koji će otkriti šta vam zadaje probleme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zlaticka

pre 3 godine

Muku sam mucila sa alergijom i to je jedan neprijatan osecaj,kad ti se nos zapusi,suze oci,hvatas vazduh.Od kad pijem reishi kapsule moje muke su prestale,pogotovo u jesen i prolece.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija