• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zdravobiljebg.com

05.03.2021

07:50

NAUČNO DOKAZANO! Ovo je ubedljivo NAJZDRAVIJA biljka na planeti

Ljubav

NAUČNO DOKAZANO! Ovo je ubedljivo NAJZDRAVIJA biljka na planeti

Podeli vest

Ova biljka je prva na Orac listi (kiseonikova sposobnost absorpcije slobodnih radikala) sa neverovatnih 314.446 jedinica!

Karanfilić takodje poznat i kao klinčić

Karanfili su aromatični cvetni pupoljci stabla u porodici Myrtaceae, Syzygium aromaticum. Postojbina su im Malukuška ostrva u Indoneziji i često se koriste kao začin. Karanfili se komercijalno sakupljaju prvenstveno u Bangladesu, Indoneziji, Indiji, Madagaskaru, Zanzibaru, Pakistanu, Sri lanki i Tanzaniji. Karanfili su dostupni tokom cele godine.

Karanfilić ili klinčić ( lat. Syzygium aromaticum ), je tradicionalno omiljena zimska mirodija. Poreklom je sa Indonezijskih ostrva začina, odnosno severni Moluk. Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanki, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi. Karanfilić su zapravo nezreli, neotvoreni cvetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta. Dok su sveži ružičasti su , a osušeni menjaju boju u rđavo – smeđu. Dužine su 12-16 mm i nalikuju ekserima (na lat. se i naziva clavus , što znači ekser). Stabljike završavaju istaknutim četvorodelni cvetnim pupoljcima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a ukus slatkasto – trpak i vrlo jak. Prvi put se spominje u kineskim zapisima još 400. g.p.n.e. Rimljani su upoznali ovaj vredan začin preko arapskih trgovaca. Karanfilić je kod nas najviše poznat kao začin . Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna lekovita svojstva. Tradicionalni kineski lekari koriste klinčić od davnina u lečenju probavnih smetnji, proliva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. Indijski ajurvedski iscelitelji njime leče disajne i probavne tegobe. Srednjovekovni nemački travari smesom klinčića borili su se protiv gihta. Rani američki lekari koristili su ga za lečenje digestivnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lekovima kako bi bili ukusniji. Oni su napravili i ulje od klinčića , kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju .

Foto: Pixabay

Karanfilić najzdravija biljka

Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića , pomešanih sa vodom , zaustaviće povraćanje, a infuzija – mučninu .

Eterično ulje klinčića efikasno je protiv mnogih bakterija i parazita.


Karanfilić sadrži eugenol , kariofilen i tanin , koji imaju jaka antimikrobna svojstva.

Te materije putuju krvotokom ubijajući sićušne parazite, njihova jajašca i larve. Upravo zbog toga klinčić je neizostavan deo poznatog antiparazitnog programa dr Klark .

Ispiranje usne duplje razređenim uljem ili žvakanje pupoljaka karanfilića ublažava grlobolju .

Japanski naučnici otkrili su da , poput mnogih začina , klinčić sadrži antioksidanse koji pomažu sprečiti oštećenje ćelija koje može rezultirati rakom.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visokog nivoa fenolnih jedinjenja.

Foto: Pixabay

Karanfilić najzdravija biljka na planeti

Karanfilić je stimulans , lokalni antiseptik i blagi anestetik . Ima pozitivne efekte na želudačnu sluzokožu , opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt , deluje protiv povraćanja i nadutosti te uopšteno podstiče pravilan rad probavnog sistema.

Stomatolozi su u prošlosti koristili ulje klinčića kao oralni anestetik . Takođe su ga koristili za dezinfekciju korenskih kanala zuba . Ulje karanfilića još je uvek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha đ. U narodu se smatra da otapanje 02:00 celih karanfilića u ustima , bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.

Lekovito delovanje klinčića:

poboljšava probavu
pomaže kod infekcija disajnih puteva
ublažava zubobolju
uništava parazite i bakterije
prirodni je antioksidans
pomaže u lečenju gljivičnih infekcija
ima svojstva antiseptika i anestetika
deluje kao afrodizijak
pomaže kod gihta

U svrhu lečenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića . Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.

Možete napraviti i ukusan i lekovit čaj od karanfilića i cimeta . U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 celih karanfilića . Kuvajte 15 minuta , a zatim procedite . Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija