• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.03.2021

14:42

AKO IZBACITE BELI HLEB IZ ISHRANE, DOGODIĆE SE OVE NEVEROVATNE PROMENE! Nećete se osećati UMORNO i MALAKSALO, a izgubićete ...

Ljubav

AKO IZBACITE BELI HLEB IZ ISHRANE, DOGODIĆE SE OVE NEVEROVATNE PROMENE! Nećete se osećati UMORNO i MALAKSALO, a izgubićete ...

Podeli vest

Hleb je prepun ugljenih hidrata i njegovo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem telu primećuje se gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije reč o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u telu

Ako hrana za mozak nije zdrava, organizam reaguje negativno i javlja se osećaj malaksalosti i umora.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Prerađeni ugljeni hidrati, kojih ima u belom hlebu, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji zatim vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo. To ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih zrna žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Foto: Pixabay

Zbog belog hleba se osećamo umorno i malaksalo

Za razliku od integralnog ili crnog hleba, beli ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite onaj od celog zrna žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako su oni kvalitetni, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, javlja se osećaj malaksalosti i umora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija