• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

07.03.2021

15:15 >> 15:16

Oni PROPADAJU u TIŠINI! Šta je hronična BUBREŽNA SLABOST i zašto je VEOMA OPASNA?

Ljubav

Oni PROPADAJU u TIŠINI! Šta je hronična BUBREŽNA SLABOST i zašto je VEOMA OPASNA?

Podeli vest

Bubrežna slabost nastupa sporo i postepeno, ali bez simptoma, a kad se oni pojave, bolest je već je u poodmakloj fazi, te je važno podsetiti na važnost ovog organa i načine da se sačuva njegovo zdravlje

Hronična bubrežna slabost (insuficijencija) predstavlja sindrom koji se razvija kao posledica različitih oboljenja bubrega. Nastupa sporo i postepeno, ali bez simptoma, a kad se oni pojave, bolest je već je u poodmakloj fazi. Na Svetski dan bubrega, koji se obeležava svakog drugog četvrtka u martu, profesor dr Rajko Hrvačević, internista nefrolog poliklinike "Inter tim", podseća na važnost ovog organa i načine da sačuvamo njegovo zdravlje.

Uzrok nastanka

- Hroničnu bubrežnu slabost uzrokuju brojna oboljenja, uključujući različite upalne, metaboličke ili nasledne bolesti uključujući i autoimunske bolesti kao što su lupus ili sistemski vaskulitisi, kao i bolesti mokraćnih kanala, bešike i prostate, koje takođe mogu da dovedu do oštećenja bubrega. Ipak, danas ovu bolest najčešče uzrokuju povišen krvni pritisak i dijabetes melitus, posebno u razvijenim zemljama - kaže profesor dr Rajko Hrvačević.

Foto: Shutterstock

Problem je što se ovo oboljenje, zbog nedostatka simptoma, uglavnom otkriva tek u poodmaklom stadijumu, kada jedino preostaju dijaliza ili transplantacija bubrega, dodaje profesor, a bolest bez jasnih simptoma može da traje nekoliko meseci, godina, pa čak i decenija.

Klinička slika

- Klinička slika zavisi od uzročnog oboljenja i stadijuma bolesti. U početku bolesnici mogu praktično da budu bez ikakvih simptoma, a da nešto nije u redu, otkriva se uglavnom putem laboratorijskih pretraga (patološki nalaz u mokraći, povišen serumski kreatinin i drugo). Nekada je prvi znak povišen krvni pritisak, pa je neophodno da svi pacijenti sa hipertenzijom budu podvrgnuti laboratorijskim pregledima i da se zavisno od nalaza jave na pregled nefrologa - savetuje dr Rajko Hrvačević.

Drugi simptomi uključuju učestalo mokrenje, mokrenje tokom noći, suvoću usta i pojačanu žeđ, kao i promene u količini i izgledu mokraće (bleda, penušava mokraća ili prisustvo krvi), slabinske bolove i otoke tela.

Foto: Shutterstock

- U odmaklom stadijumu praktično nema organskog sistema u našem telu koji ne može da bude pogođen. Najčešće se javljaju zamor, gušenje, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, svrab kože i pojava kožnih krvarenja, sivožućkasta boja kože, otoci tela, poremećaji stanja svesti, iritabilnost, usporen misaoni tok, bolovi u kostima, grčevi u mišićima, gubitak libida i potencije, poremećaji menstrualnog ciklusa i drugo. Ukoliko se ne pristupi lečenju nekom od metoda za zamenu bubrežne funkcije (hemodijaliza, peritoneumska dijaliza ili transplantacija), bolest ima fatalan ishod - opominje naš sagovornik.

Dijagnoza

Jedini način da se bolest otkrije u začetku jeste da se urade pregledi krvi, mokraće i ultrasonografski pregled bubrega.

- Vrednosti uree i kreatinina pokazatelji su funkcije bubrega koji mogu da otkriju oboljenje, a zahvaljujući kolor dopler ehoangiografiji danas smo takođe u mogućnosti da procenjujemo cirkulaciju krvi u bubregu, što je od posebne važnosti kod ispitivanja uzroka povišenog krvnog pritiska, ali i za prognozu hroničnog oštećenja bubrega - napominje prof. dr Rajko Hrvačević.

Foto: Shutterstock

- Rana dijagnoza ima veliki značaj, jer se primenom odgovarajućih terapijskih i dijetetskih mera progresija bubrežne slabosti može značajno usporiti, a ponekad i zaustaviti. Stoga se svim pacijentima koji imaju rizik za nastanak bolesti, a to su oni koji koji imaju šečernu bolest, povišen krvni pritisak, pacijenti sa porodičnim opterećenjem za bubrežne bolesti i oni u odmakloj životnoj dobi, savetuju godišnji pregledi - merenje krvnog pritiska, određivanje kreatinina u krvi i pregled mokraće, kao i ultrazvučni pregled bubrega i mokraćnog trakta - sugeriše naš sagovornik.

Promena stila života

Hronična bubrežna insuficijencija je uvek posledica drugih bolesti, te određene životne navike mogu da dovedu do nastanka primarne bolesti, dodaje dr Hrvačević.

Foto: Shutterstock

- Dijabetičari moraju da kontrolišu bolest, da imaju dobru glikoregulaciju, hipertoničari da dobro kontrolišu pritisak. Za sve hronične bolesnike sa bubrežnom insuficijencijom važe opšte mere koje se odnose na ishranu. Bubrezima najviše smetaju belančevine životinjskog porekla, pre svega crveno meso, jer se pokazalo da ono dovodi do takozvane hiperfiltracije u glomerulima, malim filterima kojih ima po milion u svakom bubregu. Pacijenti treba da se hrane više belim mesom, a da ishrana bude bazirana na voću i povrću. Trebalo bi smanjiti unos soli i hranu sa konzervansima - poručuje profesor dr Rajko Hrvačević.

Korona slabi bubrege

Mada je kovid pre svega respiratorni sindrom, ovom bolešću mogu da budu zahvaćeni i drugi organi, kao što su bubrezi, srce, probavni trakt, krvni sudovi i nervni sistem.

Foto: unsplash.com

- Kada je reč o tome šta korona tačno radi u ljudskom telu i bubrezima posebno, najčešće se dešava akutna bubrežna slabost, odnosno akutno zatajivanje bubrežne funkcije različitog stepena. Ona se javlja kod 27 odsto hospitalizovanih bolesnika i čak kod 75 odsto onih koji su umrli od kovida. S druge strane, kako bubrežni bolesnici, odnosno bolesnici koji se leče dijalizom i bolesnici sa transplantiranim bubregom, imaju veći rizik za težu kliničku sliku i nepovoljni tok i ishod bolesti (stopa smrtnosti je čak do 28 odsto), preventivne mere su od ogromne važnosti. Pacijenti koji se leče dijalizom treba da budu prioritetna grupa za vakcinaciju, dok za bolesnike sa transplantiranim bubregom još uvek nema nikakvih publikovanih iskustava, ali je stav svih većih udruženja nefrologa u svetu da i ove pacijente treba vakcinisati. U svakom slučaju, ovi pacijenti pre vakcinacije treba da se obavezno konsultuju sa nefrologom, a da posle vakcinacije budu podvrgnuti laboratorijskim i nefrološkim kontrolama - savetuje profesor dr Rajko Hrvačević.

10 ZNAKOVA kojima telo PORUČUJE da vam je SRCE SLABO! Obartite pažnju, dok NIJE KASNO!

ČUDESNI narodni NAPITAK! Pomaže kod DIJABETESA, snižava HOLESTEROL, ubrzava METABOLIZAM...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija